O kompostani u Maloj Hubi odlučuje Trgovački sud

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grad Buzet, kao vjerovnik, podnio je Trgovačkom sudu u Zagrebu prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad dužnikom, zagrebačkom tvrtkom Adria Eta direktora Igora Krote, potencijalnog investitora kompostane u poduzetničkoj zoni Mala Huba II. Buzet od ove tvrtke potražuje 105.896 kuna temeljem rješenja o razrezu komunalnog doprinosa i rješenja o ovrsi komunalnog doprinosa. Kao stečajni razlog navedena je nesposobnost za plaćanje s obzirom u očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje koje vodi Financijska agencija, Adria Eta ima neizvršenih osnova za plaćanje u razdoblju dužem od 60 dana.

Postupak sukladno Zakonu o stečaju

Gradonačelnik Siniša Žulić, kojeg smo zatražili komentar istaknuo je da se s obzirom na rješenje o razrezu komunalnog doprinosa i činjenicu da se putem ovrha kakve se poduzimaju i u drugim slučajevima, nije moglo naplatiti dug, Grad Buzet je u zakonskom roku, nakon pribavljene sve potrebne dokumentacije od FINA-e, sukladno Zakonu o stečaju, podnio prijedlog za otvaranje stečajnog postupka pri Trgovačkom sudu u Zagrebu gdje je registrirana tvrtka koju se namjerava ovršiti.

- To je redovita procedura koja se provodi u takvim slučajevima, znači u ovom dijelu nije napravljena nikakva iznimka. Ukoliko Trgovački sud prihvati prijedlog i pokrene stečaj, a po zakonu najduži rok za to je 60 dana, ugovor o pravu građenja je automatski ništavan i obustavljaju se sve radnje sa tvrtkom Adria Eta oko projekta kompostane na buzetskom području, istaknuo je Žulić.

Ugovorom o osnivanju prava građenja, člankom 8., predviđeno je naime da u slučaju da nad nositeljem prava građenja bude otvoren stečajni postupak ili pokrenut bilo koji drugi postupak s ciljem prestanka njegovog pravnog subjektiviteta, Grad Buzet može jednostrano raskinuti ugovor. Time je ponovo u fokus javnosti izbila kompostana koja bi se trebala graditi u zoni Mala Huba, investicija koja od samih početaka izazva brojne kontroverze. Podsjetimo, odluku o odabiru ponude zagrebačke tvrtke Adria Eta kao najpovoljnije za osnivanje prava građenja u Maloj Hubi, vijećnici Gradskog vijeća izglasali su u veljači pretprošle godine. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter