Nužno očuvanje fortifikacija na Brijunima

S radionice na Brijunima
S radionice na Brijunima

Na Brijunima je završena međunarodna radionica arhitekture fortifikacija koja je ove godine doživjela svoje osmo izdanje. U radu  radionice sudjelovali su i zajedno stvarali profesori i studenti arhitektonskih fakulteta iz Krakowa, Ljubljane te Tehničkog veleučilišta u Zagrebu i Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ove je godine najveća pažnja posvećena  fortu Peneda i bateriji Giacone na Velikom Brijunu te lokaciji Glavina na Malom Brijunu.

- Svaka je lokacija sagledana multidisciplinarnim pristupom, timskim radom stručnjaka iz arhitekture, građevine, geologije, hortikulture i drugih specifičnih znanosti. Tako je primjerice prezentirano stanje cjelovitog sustava odvodnje baterije Giacone. Izrađena je evidencija oštećenja konstrukcije tvrđave nastalih uslijed velikog pritiska, vode, vlage, zemlje i vegetacije te je izrađena katalogizacija kompletne bravarije na Giaconima, kaže Maja Bizjak Maretti iz Nacionalnog parka Brijuni.

Po njezinim riječima geološka je grupa definirala petrološke karakteristike stijene na lokaciji Glavina na Malom Brijunu gdje je planirano uređenje poučne staze o kamenu te utvrdila donjokrednu starost vapnenca i stromatolitnu slojevitost.

- Također je predstavljeno arhitektonsko rješenje uređenja edukativne staze s informativnim tablama, klupicama i panoramskim točkama uz minimalne intervencije u prostoru i korištenje izvornih materijala. Posebno je obrađena uloga biljnog materijala u arhitekturi fortifikacija sa smjernicama daljnje inventarizacije i analize, čišćenja građevina s pročišćavanjem bilja i uređenje okoliša planiranim unošenjem autohtonog bilja, zaključila je Bizjak Maretti. (C. B. GALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter