Novog strateškog partnera Puris traži u inozemstvu

(Arhiva GI/M. MIJOŠEK)
(Arhiva GI/M. MIJOŠEK)

- Vindon, tvrtka iz grupacije Vindija definitivno je odustala od Purisa i sada smo u potrazi za novim strateškim partnerom, izjavio nam je stečajni upravitelj Purisa d.d. Zdravko Čupković. Time je i druga najveća domaća prehrambena tvrtka odustala od Purisa, nakon što su mnogo ranije propali pregovori Hypo banke i Podravke, prvog po veličini hrvatskog proizvođača iz tog sektora.

Čupković je dodao da su mu iz Vindona odgovorili da trenutno ne razmišljaju o širenju u ovoj branši, a pregovarali su s Hypo bankom o otkupu njezinih tražbina. No, od jednog radnika iz Purisa dobili smo neslužbenu informaciju da je Vindija odustala jer nije uspjela dogovoriti s Hypo bankom nižu cijenu otkupu tražbina.

- Nismo stali na propalim pregovorima s Vindijom, već smo krenuli u drugom pravcu. Napravili smo studiju o Purisu i poslali je na adrese naših inozemnih suradnika, među kojima tražimo novog strateškog partnera. Čekat ćemo do kraja lipnja, najviše do kraja srpnja da saznamo postoji li stvarni interes za Puris ili ne, poručio nam je stečajni upravitelj Čupković te rekao da rade i na drugim planovima ako se strateški partner ne pojavi.

- U tom slučaju podmirit ćemo dugove prodajom dijela imovine. Točnije, razmišljamo prodati staru klaonicu, tri farme u kojima smo suvlasnici, farmu koju smo dalu u zakup AZZRI-ju za uzgoj goveda, zgradu uprave i četiri apartmana u Premanturi. Proizvodnu djelatnost bismo objedinili i na taj način pokušali zadržati 167 radnika, rekao nam je Čupković te zaključio da će više znati nakon što se 4. srpnja na Trgovačkom sudu u Rijeci održi drugo ispitno ročište i kada se ispitaju u međuvremenu pristigle tražbine Hypo banke iz Klagenfurta. Riječ je o višemilijunskom potraživanju (u eurima) koje je sa zakašnjenjem dostavila austrijska banka.

Podsjećamo da je stečaj pokrenut 5. rujna kada je Gavrilović izgubio vlasništvo nad Purisom zbog neplaćanja kredita Hypo banci koja mu je prodala Puris za jedan euro pod uvjetom da otplati više od 100 milijuna kuna kredita. (P. GREGROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter