Novim prikupljanjem otpada neće biti moguće imati neprijavljene korisnike

Korisnici sve više prijavljuju susjede koji nisu prijavljeni (D. MEMEDOVIĆ)
Korisnici sve više prijavljuju susjede koji nisu prijavljeni (D. MEMEDOVIĆ)

Denis Buršić, županijski povjerenik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH, odaslao je ovih dana otvoreno pismo gradonačelniku Borisu Miletiću, a vezano uz, po njegovom mišljenju, potkradanje Pula Herculanee. Osvrnuvši se na primjer odvoza smeća iz njihove sindikalne zgrade na Valdabeku i kupce koji su kupili stanove, ustvrdio je da neki varaju javno gradsko poduzeće Pula Herculaneu.

Agencije ne prijavljuju kupce

"Bezobrazno je ponašanje nekih naših sugrađana. Prema nekim podacima, Herculanea bi trebala imati 60.000 obveznika koji bi trebali plaćati odvoz smeća, a ima ih 40.000, što znači da je negdje nestalo 20.000 obveznika?! Agencije koje se bave prodajom nekretnina prijavljuju kupce Elektroistri, Vodovodu, Plinari, ali ne i Herculanei. Kakvo je to ponašanje, zbog čega je ona manje vrijedna od drugih? Poduzeće koje čisti i održava čistoću našeg grada, koje nonstop dežura kad su velike kiše, koje je naše zajedničko vlasništvo, na ovaj način ostaje bez svojih prihoda", tvrdi Buršić u svom pismu.

Osvrnuo se i na pitanje ilegalnih podstanara jer, po njegovom mišljenju, niti najmodavci ne prijavljuju podstanare koji se snalaze bacanjem smeća kako god mogu, ili i sami najmodavci ne plaćaju odvoz smeća.

"Ovo je i pitanje ilegalnog najma. Ilegalni najam podriva interese nas građana Pule i svi takvim najmom gubimo. Ilegalni podstanari vjerojatno dobivaju jeftiniji najam, ali lokalna zajednica gubi svoje prihode kao i javna poduzeća poput Herculanee. Smatram, da bi se ovakvo ponašanje nekih naših sugrađana trebalo promijeniti, jer se sigurno ne bi ovako ponašali u nekoj Njemačkoj. Pa možda uvesti i visoke kazne zbog neprijavljivanja Herculanei", kaže na kraju svog otvorenog pisma gradonačelniku sindikalni povjerenik Buršić.

Za komentar smo stoga zamolili direktora Pula Herculanee Igora Starog koji kaže da oni u bazi podataka imaju ukupno oko 35.070 korisnika od čega njih 28.427 otpada na grad Pulu što se tiče pružanja usluge prikupljanja i odvoza komunalnog otpada, dok se ostatak odnosi na okolne općine. Od toga, 7.300 korisnika obitava u obiteljskim kućama, a ostali u višestambenim objektima. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter