Novih osam molova od Delfina do Bunarine

Ribarska koliba dobit će nove molove (M. MIJOŠEK)
Ribarska koliba dobit će nove molove (M. MIJOŠEK)

Pulska Lučka uprava dobila je zeleno svjetlo za izradu idejnog projekta za izgradnju dodatnih četiriju molova u pulskom Mandraču. Osim u gradskoj luci, Lučka uprava radi na prikupljanju dokumentacije za izgradnju nove lučice na Ribarskoj kolibi i to u suradnji s poznatim partnerom iz Rusije.

Ruski investitori

- Vlasnici restorana i resorta Ribarska koliba već prikupljaju papire za izgradnju marine i lučice kao što smo dogovorili. Izgradit će se osam molova od Delfina do Bunarine. Pet molova će biti za Lučku upravu i to će se koristiti kao komunalna lučica, dok će tri mola biti komercijalnog karaktera i njima će gospodariti koncesionar, odnosno investitor. Lučka uprava će na tom potezu dobiti dodatnih stotinjak vezova isključivo za domicilne vlasnike brodica. Početak izgradnje ovisi o tome kada će investitor dobiti sve potrebne dozvole čiji su zahtjevi već predani, rekao je ravnatelj Lučke uprave Donald de Gravisi.

Lučka uprava je priobalje, odnosno pomorsko dobro na Mandraču dala u koncesiju Pomorskom športskom ribolovnom društvu Mandrač - Tivoli s Veloga Vrha koji ondje za svoje članove imaju izgrađena nova tri mola gdje su počeli vezivati svoje barke.

Nova komunalna lučica je s radom počela ovog ljeta kada su se i prve barke počele vezivati. Danas su na tom dijelu postavljena tri od ukupno četiri mola. Ravnatelj Lučke uprave Donald de Gravisi kaže da je četvrti mol skoro gotov.

- Posljednji, četvrti mol će se za koji dan postaviti nakon čega slijedi postavljanje muringa (konop za vezivanje). Time bi zaključili prvu fazu izgradnje ove nove lučice koja ima isključivo komunalni karakter. Za sada imamo osiguranih stotinjak vezova za domicilno stanovništvo, a u planu nam je urediti ostatak luke prema Željezničkoj stanici, odnosno prema Riječkom gatu. Uspjeli smo dogovoriti izgradnju četiriju novih molova u produžetku obale prema gradu i to će se uskoro dogoditi. Naime, sva potrebna dokumentacija oko studije procjene utjecaja na okoliš je gotova i tu procjenu čekamo. Nakon toga slijedi ishođenje svih dozvola za izgradnju, kaže de Gravisi.

Divlji vezovi

Uz postojeće molove dakle izgradila bi se još četiri čime bi se dobilo dodatnih stotinjak vezova. Time bi svi korisnici komunalnih vezova u Puli dobili svoje mjesto u novoj lučici, kažu u Lučkoj upravi.

- Još uvijek ima barki koje su vezane duž pulske rive pa i oko porte Uljanika. Nasuprot željezničke stanice ima drvenih i željeznih skela u moru pomoću kojih vlasnici brodica idu na svoje barke. To ćemo sve ukloniti, a barke ćemo premjestiti u Mandrač na nove molove. Time ćemo urediti obalu i u potpunosti srediti komunalne vezove koji su danas "na divlje" prepušteni sami sebi. Ovim poslom ciljamo urediti cijeli pulski bazen od Riječkog mola do početka Vallelunge. Za ovaj posao imamo osiguranih 400 tisuća kuna vlastitih sredstava, ističe de Gravisi.

Kada se ove priče budu završile Pula, odnosno njezini građani na raspolaganju će imati dodatnih 300 vezova za svoje barke koje su dosad bile vezane na Bunarini, Delfinu i u Valbandonu. (C. B. GALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter