Novigradskom Gustolatu zlatna i dvije srebrne medalje

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Čokolade Gustolato iz Novigrada osvojile su zlatnu i dvije srebrne medalje na ocjenjivanju Međunarodnih nagrada za čokoladu održanom u Firenci, a koje dodjeljuje istoimena međunarodna organizacija sa sjedištem u Londonu, izvijestili su iz tvrtke Dream Lab, čiji je brend i pogon Gustolato u Novigradu.

Međunarodne nagrade za čokoladu neovisno su globalno natjecanje u organizaciji vodećih stručnjaka u industriji, osnovane 2012.

Jedini nagrađeni hrvatski brend

Gustolato je medalje osvojio u svim kategorijama u kojima se i natjecao - zlato u kategoriji cremina (tip bajadere) od mliječne čokolade za cremino pralinu s lješnjacima iz talijanske pokrajine Piemonte, a srebra u kategoriji bijelih dražeja s bademom, za dražeje sa sicilijanskim bademom i infuzijom istarskog šafrana, te u kategoriji namaza od mliječne čokolade za namaz s grčkim pistacijama.

Pri tome je važno napomenuti da je Gustolato jedini hrvatski brend koji je dobio nagrade/medalje u tom ocjenjivanju, a osim njih u natjecanju su, kako se doznaje, bile još i čokolade Nadalina iz istoimene radionice sa splitskog područja.

Ocjenjivanja u sklopu Međunarodnih nagrada za čokoladu održala su se po principu regionalnog ocjenjivanja - od regije Skandinavije do Velike Britanije i Njemačke te SAD-a, a Gustolato se natjecao u mediteranskoj regiji te je medalje odnio među konkurencijom iz Italije i Španjolske.

- Izuzetno smo ponosni što smo nagrade osvojili s proizvodom kojem je matična zemlja Hrvatska, na kojem su radili hrvatski stručnjaci te koji je obogaćen autohtonim hrvatskim sastojcima", ističe Dario Traverso, direktor tvrtke Dream Lab, koji smatra i da kvalitetan proizvod s pravom idejom može naći mjesto na svakom svjetskom stolu.

Sastojci od domaćih dobavljača

Vlasnici tvrtke su Talijani, koji su prošle godine u rujnu nakon velike investicije otvorili pogon u Novigradu gdje proizvode sladoled, slastice, čokolade i prže kavu. Osim tog pogona, u Hrvatskoj su na tri različite lokacije otvorili i lokale/slastičarnice, a sveukupno zapošljavaju 30-ak ljudi.

Sastojci za proizvode dolaze i do domaćih dobavljača, a proizvodni laboratorij zapošljava vrsne stručnjake. Opremljen je vodećom talijanskom opremom za proizvodnju visokokvalitetnih proizvoda od odabranih sirovina. Ova investicija zapravo predstavlja nastavak investicije ove obitelji u Hrvatskoj koja je počela s otvaranjem pogona Solaris 1999. godine u novigradskoj poslovnoj zoni.

U prvom dijelu pogona takozvanom laboratoriju čokolade proizvodi se čokolada od sirove industrijske bijele i tamne čokolade, razne vrste pralina s lješnjacima i pistacijom te čokoladni premaz.

Sve se radi prema provjerenim, tradicionalnim recepturama i na zanatski način, a važno je napomenuti da novigradski pogon radi u tri smjene, s proizvodnim kapacitetom u jednoj smjeni od 600 kilograma sladoleda, 60 kilograma slastica, 90 kilograma čokolade i 60 kilograma kave u prženju. (H/V. B.)


Podijeli: Facebook Twiter