Novigrađani protiv beach bara na Karpinjanu

(Mirjan RIMANIĆ)
(Mirjan RIMANIĆ)

- Spremni smo na sve radi zaštite i očuvanja ovog javnog rekreacijskog prostora Novigrada, rekao je novigradski gradonačelnik Anteo Milos na konferenciji za novinare održanoj u povodu odluke Ministarstva poljoprivrede RH da na prijedlog Hrvatskih šuma tvrtki Molekula Vitae iz Poreča ustupi koncesiju za ugostiteljsku djelatnost na poluotoku Karpinjan.

Radi se o Sportsko rekreacijskom području Mujela na kojem Molekula Vitae namjerava postaviti montažni beach bar. To je Grad Novigrad, pa i gradonačelnik osobno, doznao tek sredinom veljače ove godine kad je Molekula Vitae od Grada zatražila omogućavanje priključka na vodovodnu i elektro mrežu, te ako postoji mogućnost i priključak na kanalizacijski sustav ili pak postavljenje tanka za otpadnu vodu. Milos je uputio pismo Ministarstvu poljoprivrede u kojem izvješćuje kako se, prema PP-u Novigrada, radi o području šume posebne namjene, namijenjene prvenstveno odmoru i rekreaciji.

Ovo područje predstavlja gradski park sa stablašicama koje su pred 50-tak godina zasadili Novigrađani, ovdje se uz uređenu šetnicu nalaze sprave za vježbanje, a ljeti kupačima s obližnje plaže park nudi zaštitu od sunca. Budući da se radi o području namijenjenom isključivo odmoru i rekreaciji u očuvanom prirodnom okolišu ovdje ne postoji sustav vodoopskrbe ni elektroenergetske mreže, niti odvodnje otpadnih voda.

- Naglašavamo da Grad ni pod koju cijenu nije spreman traženu infrastrukturu uvoditi u ovaj zaštićeni dio gradskog naselja, pisao je Milos Ministru poljoprivrede Tihomiru Jakovini. Uz to parcela na kojoj Molekula Vitae namjerava postaviti ugostiteljski objekt nema pristupni put, a s gradom je povezana šetnicom i biciklističkom stazom, koje se smatra Milos ne smiju koristiti, niti su prikladne za pristupni put. (Mirjan RIMANIĆ)


 


Podijeli: Facebook Twiter