Novigrad: U godinu dana investirali 15 milijuna kuna

Dobitnici gradskih priznanja (V. HABEREITER)
Dobitnici gradskih priznanja (V. HABEREITER)

Srdačnim pljeskom za dobitnike gradskih priznanja, zaključena je sinoć u dupkom punoj kino dvorani svečana sjednica Gradskog vijeća za Dan grada i novigradskog patrona sv. Pelagija. Među brojnim gradonačelnicima i načelnicima susjednih općina, predstavnicima javnih ustanova, udruga i poduzetnika, kao i Novigrađana koji na taj dan slave rođendan, bili su i župan Valter Flego, te načelnik prijateljskog grada Iloka Zvonimir Dragun koji su pozdravili okupljene.

U prigodnom govoru gradonačelnik Anteo Milos istaknuo je kako je Novigrad i ove godine uložio značajna sredstva u uređenje grada i stvaranje boljih uvjeta za društvene i gospodarske djelatnosti. Kako je rekao, u izgradnju infrastrukture, gospodarskih kapaciteta i pripremu prostorno planske dokumentacije uloženo je više od 15 milijuna kuna javnog novca. Podsjetio je na nove prometnice i javnu rasvjetu izgrađene u naseljima Vidal, Fakinija i Strada Contessa, te dodao kako je za ova dva potonja pri kraju izrada projektne dokumentacije za rekonstrukciju preostalih prometnica.

Za europska sredstva

Njih sljedeće godine planiraju kandidirati za dobivanje europskih sredstava i tako trajno riješiti problem sigurnosti ove povijesne gradske ceste. Podsjetio je i na aktiviranje novih kilometara biciklističkih staza, gradskog City Busa, te dodao kako se dobra suradnja s Hrvatskim cestama, koje su izgradile kružni tok kraj sportske dvorane, nastavlja i na projektu rekonstrukcije državne ceste od Novigrada do Dajle. Projektna dokumentacija ove nove ceste s biciklističkom stazom i kružnim tokom za naselje Mareda trenutno je u fazi ishodovanja lokacijske dozvole.

Lani su dovršene i pripremne radnje za izgradnju glavnog kolektora i sekundarne mreže za oborinsku i fekalnu odvodnju u naselju Bužinija, a ovaj projekt vrijedan 3,5 milijuna kuna  financiran je sredstvima iz IPARD programa i radovi koji su tijeku bit će završeni do svibnja iduće godine. Osim toga, izrađeni su i eko otoci, otvoren novi trgovačko-informativni centar Link uz Muzej Museo Lapidarium. Milos je istaknuo i važne privatne poduzetničke projekte koji donose napredak i nova radna mjesta, između ostalih i  onaj najveće turističke tvrtke Laguna Novigrad koji nastavlja investicijski ciklus podizanja kvalitete na četiri zvjezdice.

Svoj doprinos razvoju turističke infrastrukture dalo je gradsko poduzeće Neapolis koje je investicijom većom od tri milijuna kuna postavilo 50 mobilnih kućica u autokampu Kastanija. Time ovaj gradski kamp danas upravlja kapacitetom od skoro 1.000 ležajeva i predstavlja siguran izvor prihoda i dobar model upravljanja javnim resursima. Milos je podsjetio i kako gradski odjel za urbanizam trenutno radi na izradi sedam urbanističkih planova od koji su tri turističke namjene.

Očuvanje prostora

Pokrenute su izmjene plana poslovne zone Vidal zbog iskazanog interesa investitora za razvojem novih gospodarskih aktivnosti. Dovršen je i plan naselja Bikokere koji osim obiteljskog stanovanja omogućava i razvoj javnih i privatnih usluga za socijalu i skrb za osobe treće životne dobi, a područje poluotoka Karpinjan usklađeno je s izmjenama prostornog plana i županijskim planom čime je potvrđena dugoročna i zaštita i očuvanje tog zelenog prostora.

- Najaviti mogu realizaciju sljedećih projekata: izgradnju 18 stanova za mlade obitelji u naselju Stancijeta prema programu društveno poticane stanogradnje, izradu studije izvodivosti za nadogradnju uređaja za treći stupanj pročišćavanja otpadnih voda  financiranu od Hrvatskih voda, u vrijednosti od tri milijuna kuna, dovršetak projektne dokumentacije arhitektonskog uređenja glavnog gradskog trga i parka novigradske biskupije, projektiranje nove zgrade talijanske osnovne škole, uređenje šetnice i plaže na Rivareli, uređenje plaže u Karpinjanu i daljnji i nastavak uređenja novigradskih parkova, rekao je Milos.

Zaključio je kako je spremna izgradnja dva velika javna gradska projekta, kongresno multimedijalnog centra za koji je pripremljena dokumentacija i ishodovana građevinska dozvola, te novi pomorski gat na Porporeli čiju izgradnju planira lučka uprava Novigrad i koji ima svu potrebnu građevinsku dokumentaciju.

Dobitnici gradskih priznanja

Drugi dio svečane sjednice bio je posvećen dobitnicima gradskih priznanja, odnosno Grba Grada Novigrada. Dobili su ih Maria Crebel, jedna od nona koje čine dušu grada, koja je čuvala i odgajala generacije Novigrađana i koja redovito brine za uređenost župne crkve, zatim Elvija Čitar, dugogodišnja frizerka koja već četrdeset godina ima salon na istom mjestu u centru grada, te dvojac Jasminka Bojanac i Leila Černeli Butko, humanitarke članice društva Naš san za njihov osmjeh, Zdravi Novigrad i Društva Naša djeca koje se nesebično angažiraju na sakupljanju donacija i pružanju pomoći svima potrebitima.

Gradski Grb dobili su i obitelj Beaković, čiji je dugogodišnji ugostiteljski objekt Nino mnogim turistima prva dobrodošlica u Novigrad, te umjetnik amater Davor Hačić, glazbenik, pjesnik i glumac koji je s dramskom sekcijom KUD-a Dajla postavio predstavu s kojom su ostvarili zapažen uspjeh na smotri kazališnih amatera u Vodicama, a on osvojio nagradu za najboljeg glumca.  (Napisala i snimila Vedrana HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter