Novigrad: Obilježena deveta godišnjica neovisnosti Kosova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Intonacijom dviju himni, Republike Hrvatske a potom i Kosova, u vijećnici Grada Novigrada danas je održano svečano vijeće nacionalne Zajednice Albanaca, koji su ovom prigodom ujedno proslavili i devetu obljetnicu neovisnosti Republike Kosova.

Svečanosti, organiziranoj od strane Albanaca Grada Novigrada  prisustvovali su mnogi uzvanici i brojni gosti, među kojima i zamjenica župana Istarske županije Giuseppina Rajko, gradonačelnik Grada Novigrada Anteo Milos, predsjednik Vijeća Albanaca Istarske Županije Viktor Ramaj, i njegov kolega predsjednik zajednice Froka Lekaj, ali i savjetnik veleposlanika Republike Kosova u RH Amir Haziri te mnogi drugi.

U ime Županije, domaćinima  je njihovu proslavu čestitala dožupanica Rajko, rekavši kako ovo slavlje simbolizira politiku međusobnog uvažavanja, tolerancije i suživota svih naroda koji na ovim prostorima žive i rade.

Gradonačelnik Milos, je nadovezavši se na govor nadodao i da mu je osobito drago što je baš Grad Novigrad izabran za ovu proslavu , te kako su njihovi žitelji ponosni na suživot, čestitavši ujedno 9. obljetnicu neovisnosti Kosova.

Predsjednik Vijeća Albanske nacionalne manjine IŽ, Froka Lekaj prostor za govornicom iskoristio je kako bi podsjetio sve svoje sunarodnjake zašto slave današnji dan, te istaknuo kako je suživot ono što nas čini jačima i boljima, dok je savjetnik veleposlanika Kosova prisutnima se obratio na albanskom jeziku.

Tom Kaqinari, u ime Udruge ratnih veterana Domovinskog rata  istaknuo je kako su Albanci ponosni što su sudjelovali u oslobađanju Republike Hrvatske i Kosova, te kako će u povijesti ostati zabilježena ta sloga .

U nastavku svečanosti prikazan je i kratkometražni filmski uradak u kojem je prikazana povijest Kosova od Osmanskog carstva pa sve do današnjeg dana. (Ivan GRGAT)


Podijeli: Facebook Twiter