Novigrad je među najboljim gradovima za život i poslovanje u državi

Dobitnici gradskih priznanja s predstavnicima Grada
Dobitnici gradskih priznanja s predstavnicima Grada

Dan grada Novigrada, koji se slavi na blagdan svetog Pelagija, gradskog sveca zaštitnika, uz brojne druge manifestacije obilježen je i svečanom sjednicom Gradskog vijeća. Uz vijećnike, na sjednici su bili brojni gosti, predstavnici istarskih gradova i općina, raznih udruga i institucija, a posebno su pozdravljeni apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Alessandro D'Errico (koji je u jutarnjim satima vodio svečanu koncelebriranu svetu misu), EU parlamentarac Ivan Jakovčić, te župan Valter Flego.

U samome vrhu Forbesove ljestvice

Oni su sa govornice javno čestitali građanima na lijepim uspjesima na svim poljima, a među uzvanicima je bio i predstavnik Vukovarsko-srijemske županije i drugi uzvanici. Sve sudionike svečane sjednice na početku je pozdravila predsjednica Gradskog vijeća Katarina Nemet, čestitala Dan grada, te posebno čestitala rođendan svim sugrađanima koji ga slave upravo na Dan rada.

U prigodnom referatu o aktivnostima i rezultatima u proteklih godinu dana gradonačelnik Novigrada Anteo Milos je napomenuo kako se teret opće krize, unatoč dobrim ukupnim rezultatima, osjeća i u toj sredini te da je sve izraženija potreba za jačom socijalnom pravdom.

- Visok stupanj socijalne i zdravstvene skrbi, kvalitetno obrazovanje, dostupnost predškolskih ustanova, brojni sportski i kulturni programi čine Novigrad mjestom u kojemu se dobro živi i u kojemu socijalni standard i socijalna svijest jesu i moraju ostati na visokoj razini. Doprinos kvalitetnoj socijalnoj politici daju i ulaganja u gospodarstvo i novu javnu infrastrukturu kao temelj zapošljavanja i stvaranja novih prihoda. Visoka stopa zaposlenosti, porast broja poduzetnika i povećani prihodi posljednjih godina dobar su znak oporavka gospodarstva i pozitivne ulagačke klime. Novigrad je u samome vrhu Forbesove ljestvice najboljih hrvatskih gradova za život i poslovanje, a posljednji mjerljivi rezultati govore da se gospodarstvo oporavlja i da je pred nama novi investicijski ciklus, zadovoljno je iznio gradonačelnik Novigrada Anteo Milos, navodeći zatim niz konkretnih poslova i aktivnosti koji su pridonijeli takvom ozračju.

Novigrad je grad po mjeri čovjeka

Uz ostalo, poslove u području turizma (smještajni kapaciteti, ulaganja u sport i rekreaciju, vrhunsku gastronomiju, uređenje plaža, šetnice, biciklističke staze, novi butik hotel…) gospodarstva i infrastrukture (ulaganja u prometnu povezanost i sigurnost, odvodnja oborinskih voda i bujičnih tokova, nova lučica u Porporeli, modernizacija javne rasvjete…), kao i društvenih djelatnosti (energetska obnova vrtića i osnovnih škola…), te socijale i zdravstva, općenito podizanja životnog standarda građana.

- Kao gradonačelnik želim da Novigrad bude grad po mjeri čovjeka u kojemu će svatko naći svoje mjesto pod suncem, da grad bude uspješan, gospodarski napredan, da se zajedno zalažemo za sigurno i stabilno životno okruženje. Pred nama su novi izazovi, stvaraju se prilike za rast i investicije u svim segmentima društva. Kako veliki uspjesi nikada nisu slučajnost, potrebna nam je zajednička upornost, znanje i rad, učenje i odricanje, uz saznanje da sve što činimo, činimo s vjerom i ljubavlju da naš Novigrad učinimo još ljepšim i boljim, poručio je Milos.

Dobitnici gradskih priznanja i nagrada

U kulturno-umjetničkom dijelu svečane sjednice nastupile su članice vokalnog kvarteta RougeMarines iz Pazina koje je na gitari pratio Ivan Luch, dok je na prigodnom domjenku u gradskom parku goste i brojne građane zabavljala Novigrađanka Tara i Timetravelers. 

Tradicionalno se uz Dan grada dodjeljuju godišnja gradska priznanja za doprinos u ukupnom razvoju, ugledu i postignućima grada u cjelini. Grb Grada Novigrada dobila je dr. med. Jasna Boroš, novigradska liječnica koja je nakon 33 godina rada u Novigradu lani otišla u mirovinu. Isto priznanje dobio je i umirovljenik Viktor Lonzarić za doprinos razvoju poljoprivrede prenoseći svoja znanja i iskustva brojnim poljoprivrednicima na cijelom području. Grbom Grada za promociju Novigrada nagrađen je i dr. Željko Matuš, nogometna legenda koji već 50 godina dio svog života provodi u tom gradu, osvajač zlatne olimpijske medalje u Rimu 1960. godine kao član nogometne reprezentacije tadašnje Jugoslavije. (Luka JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter