Novi ulaz u grad Pulu tek u prosincu

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Zbog velikog broja kišnih dana dovršetak rekonstrukcije državne ceste (D 66) Šijana - Stancija Peličeti prolongiran je do sredine prosinca. Posljednje informacije govorile su da će prva faza, a to je izgradnja novog južnog kolnika, uz izgradnju oborinske odvodnje i potpornog zida kod Green gardena, biti gotova u rujnu. No, vrlo brzo je zbog kiše prolongirana, a sada je po posljednjim informacijama završetak opet prolongiran i to za sredinu listopada. Naravno, dozvole li to i ovaj put vremenske prilike.

Prihvatljive okolnosti

Stoga je i druga faza, a to je prebacivanje postojećeg prometa na novoizgrađeni južni kolnik te rekonstrukcija postojeće prometnice uz izgradnju dva manja kružna toka, prebačena sa sredine studenog, na sredinu prosinca. Te nam je informacije potvrdio Ivan Davidović, voditelj pulske ispostave Hrvatskih cesta.

- Izvođač radova (zajednica izvođača Viadukt, GP Krk i Strabag op.a.) zatražio je upravo zbog prevelikog broja kišnih dana, prolongiranje rokova dovršetka što su neke opravdane i objektivno prihvatljive okolnosti. Tako bi prva faza trebala biti gotova do 15. listopada, a za drugu fazu je rok dovršetka dva mjeseca, dakle do sredine prosinca. Uvijek računajući da će nas vrijeme poslužiti. Rokovi su kratki, a vrijeme neizvjesno pa ne možemo točno reći kada će se što dovršiti, rekao je Davidović.

I direktor Hrvatskih cesta Edo Kos rekao nam je da je loše vrijeme za izvođenje cestovnih radova problem koji ih muči na razini cijele Hrvatske te da su o tome upravo nedavno razgovarali i na koordinaciji Vlade RH.

U srpnju sedam radnih dana

- Primjerice, u srpnju smo imali samo sedam radnih dana tijekom kojih smo mogli raditi, a tako je gotovo cijelu godinu i to su objektivne okolnosti na koje ne možemo utjecati. Međutim, ja neću dozvoliti da se zbog dostizanja rokova dovodi u pitanje kvaliteta izvedenih radova. Hoće li se cesta završiti 15 dana prije ili kasnije manje je bitno od kvalitete izvedenih radova. Mi smo trenutno stali i nastavit ćemo kada nam vrijeme bude dozvolilo, ali, ponavljam, bitno je da je sve izvedeno kvalitetno, ustvrdio je direktor Kos.

Valja podsjetiti da je riječ o kilometar i pol ceste, jednom od ulaza u grad, koja će u konačnici imati četiri prometna traka, s dva manja kružna toka i pothodnikom za okolne poljoprivrednike. Investitor su Hrvatske ceste, a riječ je o ulaganjima od 28,5 milijuna kuna. Radovi su započeli u svibnju ove godine, a kroz realizaciju projekta izgradit će se dva dvotračna kružna toka promjera 25 metara, kod skretanja za Mercator i Stancije Peličeti s pothodnikom. Pješačke staze bit će široke 1,60 metara, kao i biciklističke staze, a izgradit će se i autobusna stajališta. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter