Novi sukobi zbog pravilnika o specijalizacijama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ravnateljica pulske Opće bolnice doc. dr. sc. Irena Hrstić i ravnatelj Istarskih domova zdravlja dr. Ante Ivančić 30. studenog prošle godine prijavili su Časnom sudu Hrvatske liječničke komore dr. sc. Trpimira Golužu, predsjednika Komore. U prijavi navode da je postupanje dr. Goluže suprotno odredbama Kodeksa liječničke etike i deontologije te ga terete za nepoštivanje časti i ugleda niza liječnika koje je prijavio Sudu časti i javno ih proziva kao kršitelje zakona zbog čega su, vele dr. Hrstić i dr. Ivančić, "izloženi uvredama i govoru mržnje u medijima, javnim prijetnjama Sudom časti, negativnim pisanjem o njima u strukovnom glasilu, sve u cilju javnog pritiska na neistomišljenike i rušenja njihovog ugleda i časti".

Pravilnik na ocjeni

Dr. Goluža, kažu pulski liječnici, prekršio je Kodeks i zato što je favorizirao interese jedne naspram interesa druge skupine članova Komore te nepoštivanjem načela "odnosi se prema drugima onako kako želiš da se drugi odnose prema tebi". Što na to kaže predsjednik Komore?

- Pravo je svakog člana HLK-a da prijavi onoga za koga smatra da krši Kodeks medicinske etike i deontologije. Povjerenstvo za medicinsku etiku HLK-a zatražilo me očitovanje po pitanju predmetne prijave. Očitovao sam se u traženom roku. Očekujem da će Povjerenstvo uskoro odlučiti ima li u predmetnoj prijavi elemenata za pokretanje postupka pred Časnim sudom HLK-a, kratko nam je odgovorio dr. Goluža.

Otkad je na čelu Liječničke komore, podsjetimo, zalaže se za oslobađanje specijalizanata "lihvarskih ugovora", a nakon što je to ministar zdravlja dr. Dario Nakić verificirao novim Pravilnikom o specijalističkom usavršavaju doktora medicine, dr. Goluža je Časnom sudu Komore prijavio šest liječnika - ravnatelja bolnica koji nisu postojeće ugovore sa svojim specijalizantima u zakonskom roku uskladili s novim odredbama Pravilnika. Među prijavljenim je i ravnateljica pulske bolnice dr. Hrstić, ali ne i dr. Ivančić, iako ni on, kao i neki drugi liječnici na čelu zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj, nije potpisao dodatke ugovorima koji bi oslobodili specijalizante velikih novčanih obveza ako prije ugovorenog roka napuste ustanovu koja ih je uputila na usavršavanje.

Dr. Hrstić kaže da od Časnog suda Komore, vezano za prijavu dr. Goluže, još uvijek nema povratne informacije. Čekaju i odgovor Ustavnog suda kojem je Opća bolnica u Puli krajem kolovoza prošle godine uputila zahtjev za ocjenu ustavnosti pojedinih odredbi važećeg Pravilnika o specijalizacijama. (D. PALIBRK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter