Novi su nameti pokazatelji lošeg upravljanja Gradom

(Z. STRAHINJA)
(Z. STRAHINJA)

Gradska vlast povisila je cijene vrtića, ukinula pogodnosti za roditelje s više djece u vrtićima i ukinula im neplaćeni opravdani izostanak, povećala prirez za 50 posto, a istovremeno je donijela odluku o otkupu opreme ugostiteljskog objekta Girotondo od vlastite tvrtke Castelier. Sada se pokazuje ono na što je SDP Vodnjana ukazivao, a to je da je odluka kojom je Grad preuzeo poslovanje nad tim objektom potpuni promašaj. Ove i druge neprihvatljive odluke donesene su na sjednici Gradskog vijeća Vodnjana u prosincu čemu su se protivili vijećnici kluba SDP-HSU, rekao je predsjednik gradskog SDP-a Andrej Glavaš na danas održanoj konferenciji za novinare.

Naplata parkiranja bez suglasnosti građana

- Nije na Gradu da ulazi u privatni biznis i stvara nelojalnu konkurenciju svojim ugostiteljima. Prvo je Grad ušao kao jamac za kredit za nabavku opreme svojoj tvrtki, a sada tu istu opremu otkupljuje za oko 430 tisuća kuna. Očito da taj objekt, odnosno tvrtka, ne može financirati samog sebe ni zaposlene. Ovo se čini samo da bi Grad tvrtki zatvorio minus, a vidljivo je da iznos po kojem je oprema otkupljena odgovara kreditu. Pitanje je koliko će na kraju ova avantura zaista koštati, rekao je Flavio Gregorović.

Podsjetio je da je na istoj sjednici Vijeća donesena i odluka o naplati parkiranja za što je, tvrdi, trebalo provesti javnu raspravu.

- U tako bitne odluke treba uključiti i građane. Usvojena je pod isprikom da je potrebno prvo izraditi studiju izvedivosti, a zapravo je otvoren prostor gradonačelniku da samostalno definira i cijene i sve ostalo po pitanju naplate parkinga.

Kada će osnivanje mjesnih odbora?

- Očito da se radi samo o pokušaju krpanja rupa u proračunu, rekao je Gregorović. Josip Mikić upozorio je da je odluka tek usvojena, a već se najavljuje nabava opreme za naplatu parkiranja, dok se neke druge odluke ne provode jako dugo. Tvrdi da je Grad, ako su mu tako hitno potrebna sredstva, mogao ustegnuti 450 tisuća kuna od hortikulturalnog uređenja rotora.

- Gdje su tu mjesni odbori? Već godinama gradonačelnik Klaudio Vitasović obećava: "Formirat ću mjesne odbore". Pa zašto nije? Program gradnje komunalne infrastrukture prelazi 12 milijuna kuna, a pitanje je zar je potrebno toliko trošiti upravo sada, kada znamo kakva je situacija. Tko je išta pitao građane? S jedne strane troše se velika sredstva, s druge građanima uzimaju novac. Umjesto da im olakšaju krizne godine, još ih opterećuju novim nametima, rekao je Mikić i zaključio riječima: "Novi su nameti pokazatelji lošeg upravljanja Gradom". (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter