Novi pravilnik o sakupljanju tartufa


Do kraja ove godine, saznajemo u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode, predviđeno je donošenje Pravilnika o mjerama upravljanja i zaštite zavičajnih divljih vrsta i uvjetima njihova korištenja. Njime će se objediniti dosadašnji pojedinačni pravilnici koji su na snazi, među njima i Pravilnik o zaštiti gljiva, a koji reguliraju izuzimanje iz prirode i komercijalno korištenje samoniklih biljaka i njihovih dijelova, samoniklih nadzemnih i podzemnih gljiva, pa tako i tartufa, te zavičajnih divljih vrsta puževa te vodozemaca.

Novi pravilnik nadopunit će se vrstama koje su potencijalno predmet komercijalnog interesa, a koje do sada nisu bile obuhvaćene pravilnicima, primjerice pijavice, morski trpovi i ježinci, lišajevi. Državni zavod za zaštitu prirode već je dostavio stručnu podlogu za sve skupine na koje će se pravilnik odnositi.

Novim pravilnikom regulirat će se, znači, i sakupljanje samoniklih nadzemnih i podzemnih gljiva koje je do sada regulirano Pravilnikom o zaštiti gljiva i u kojemu je određeno da je tartufe dopušteno sakupljati u vremenskom periodu od 15. rujna do 31. siječnja. Navodi se to u odgovoru Ministarstva zaštite okoliša i prirode na naše pitanje u kojoj je fazi izmjena Pravilnika o zaštititi gljiva iz 2002. godine s obzirom na dugogodišnje inicijative kojima se predlažu izmjene, među ostalima i da sezona bijelog tartufa Tuber magnatum pico započne 1. umjesto kao sada 15. rujna kao i da se odredi razdoblje sakupljanja za tri vrste crnih tartufa.

Za izradu nacrta pravilnika imenovana je radna skupina koju čine predstavnici resornih ministarstava i institucija, Agronomskog i Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Instituta Ruđer Bošković, te predstavnici saveza i udruga.

U radnu skupinu svog predstavnika imenovala je i Udruga modelna šuma "Sliv rijeke Mirne" koja je osnovana od strane Istarske županije, 16 gradova i općina, Hrvatskih šuma, Hrvatskog šumarskog instituta, Parka prirode Učka, Agencije za ruralni razvoj Istre, te niza civilnih udruga, obrta, OPG-a. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter