Novi način prikupljanja kućnog komunalnog otpada

Nova dva kamiona već su opremljena čitačima čipova (N. LAZAREVIĆ)
Nova dva kamiona već su opremljena čitačima čipova (N. LAZAREVIĆ)

Od idućeg tjedna za stanovnike područja Nove Verude započet će podjela posebnih posuda za odvoz smeća i to će ujedno označiti početak pilot-projekta novog načina prikupljanja kućnog komunalnog otpada u Puli. Direktor Pula Herculanee Igor Stari pojašnjava kako bi to u praksi trebalo izgledati, iako uvodno napominje da Ministarstvo zaštite okoliša nije donijelo uredbu o načinu gospodarenja komunalnim otpadom.

Onečišćivač plaća

- Dakle, iako nije donesena uredba koja bi trebala jasno definirati detalje: formulu po kojoj će se vršiti obračun, što s vikendašima i turistima, što s kategorijom rezidenti/nerezidenti, kako će se dijeliti račun u višestambenoj zgradi i ostalo, konceptualno uvijek ostaje potreba postavljanja potrebne infrastrukture za takav način prikupljanja. Prema Zakonu o gospodarenju otpadom potrebno je uslugu prikupljanja i odvoza komunalnog otpada organizirati prema načelu "onečišćivač plaća". Drugim riječima, to načelo temelji se na principu "plati koliko si otpada proizveo". Što si manje otpada proizveo, račun za tu uslugu bi trebao biti manji, kaže direktor Stari i dodaje da je zakonodavac predvidio dvije mogućnosti i to ili obračun putem zaduženog volumena, odnosno broja odvoza, ili prema masi.

Kao i većina gradova i Pula se, kaže direktor, odlučila za obračun, odnosno način prikupljanja prema zaduženom volumenu s obzirom da je za sada to ipak ekonomičniji i jednostavniji način. Na upit kako je zamišljeno prikupljanje putem volumena i što se time želi postići, direktor Stari kaže da je, osim zakonske obveze, potrebno uskladiti i način prikupljanja prije svega ovisno o tipologiji stambenog fonda i urbanog uređenja.

- Tu razlikujemo nekoliko kategorija koje će se razlikovati i po potrebnoj infrastrukturi. To su obiteljske kuće do tri stambene jedinice u kojima će domaćinstva koje žive zadužiti posude od 120/240 litara, zatim višestambene zgrade koje će zadužiti posude od 240 litara na više zatvorene u takozvane ecoboxove. Osim ove dvije kategorije postoje i podzemne posude koje smo namijenili za uži gradski prsten, dakle sam centar grada s otpadomjerima na nekih dvadesetak lokacija. I na kraju ruralna područja s velikom disperzijom naselja i maloj gustoći naseljenosti gdje ćemo smještati te ecoboxove i na njih vezivati više kuća u okolici, pojašnjava direktor Stari.

Tri reciklažna dvorišta

Osim ove vrste infrastrukture postojati će, kaže direktor, i tri reciklažna dvorišta. Jedno je predviđeno u Metisu u Šijani, koje je i sada otvoreno, drugo u Valmadama na Kočeiću gdje trenutno Herculanea ima skladište, dok će treće biti takozvano mobilno reciklažno dvorište i "šetati" po potrebi po kvartovima i mjesnim odborima.

- Podsjećam, u reciklažno dvorište biti će moguće donijeti samo korisne sirovine iz otpada - karton, papir, plastičnu ambalažu, staklo, itd., ali ne i ostatni otpad, ističe direktor Stari, te, odgovarajući na pitanje kako će to funkcionirati na primjeru obiteljske kuće i kako će se obračunavati usluga, kaže da će sva domaćinstva koja obitavaju u obiteljskim kućama do tri stambene jedinice zadužiti posude od 120 ili 240 litara, jednu ili više njih, što će ovisiti o izboru samih stanara. Posudu će držati u svom dvorištu i o imati obvezu brinuti o njoj.

- U za to predviđene dane posudu će izvaditi ispred svoje kuće i naš kamion će je isprazniti. Posudu će izvaditi samo kada je puna. Ako nije puna, praznit će se slijedeći tjedan ili tjedan poslije u isto vrijeme. S druge strane, ono što žitelji MO-a Nova Veruda i dijela MO-a Veli Vrh već duže vremena rade, odvajati će putem vrećica korisni otpad (papir, karton, plastiku, staklo). Dakle što vise izdvoje to će manje biti otpada u posudi i manje puta će je izvaditi ispred kuće za pražnjenje. Time su u mogućnosti utjecati i na visinu računa. Prikupljanje korisnih sirovina putem vrećica će biti besplatno kao i do sada, ističe direktor Stari. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter