Novi koraci u unapređenju umaškog zdravstva

Prvi umaški tečaj za oživljavanje defibrilatorom
Prvi umaški tečaj za oživljavanje defibrilatorom

Umaške projekte besplatne limfne drenaže oboljelih od karcinoma te edukacije djelatnika gradskih službi i ustanova za oživljavanje defibrilatorom predstavili su na konferenciji za novinare u Domu za starije i nemoćne osobe "Atilio Gamboc" zamjenik umaškog gradonačelnika Niko Čančarević, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Slaviša Šmalc, terapeutkinja limfne drenaže i volonterka Ada Aleksić te Aleksandra Bazina iz Kluba za zdrave dojke Sunčica.

Terapija malo poznata i struci

Razlozi za uvođenje usluge besplatne terapije oboljelima od karcinoma proizlaze iz statističkih podataka Zavoda za javno zdravstvo, prema kojima je na području grada Umaga u zadnjih deset godina od karcinoma oboljelo 629 osoba, i to 327 muškaraca i 302 žene. Budući da je Ada Aleksić kao školovana limfna terapeutkinja volonterski ponudila svoja znanja i usluge sugrađanima, gradska je uprava odlučila podržati njenu inicijativu, u koju se uključio i Klub za zdrave dojke Sunčica koji djeluje pri Zajednici žena Bujštine i radi na poticanju svijesti žena i društva da o važnosti samopregleda i prevencije raka dojke.

"Pokušavam ovu terapiju približiti našem stanovništvu, iako je ova terapija slabo poznata čak i u struci", naglasila je Ada Aleksić koja ima već desetgodišnje iskustvo u provođenju terapije limfnom drenažom. Ta se terapija primjenjuje kod pojave limfedema, jedne od čestih komplikacija koja se javlja kod onkoloških pacijenata liječenih zračenjem i onih kojima su operacijom uklonjeni limfni čvorovi, a može se pojaviti i deset godina nakon operacije.

Edukacija za djelatnike gradske uprave

Grad Umag je i dosad, provodeći plan za zdravlje Istarske županije "Zdrava Istra – Istria sana", u suradnji s Klubom za zdrave dojke Sunčica organizirao niz programa kojima je promovirao potrebu preventivnih pregleda, rane intervencije te sveobuhvatne terapije kod oboljelih od karcinoma. Uključeno je bilo i predavanje dr. Maria Božca na temu "Limfedem kao posljedica liječenja raka" u ožujku ove godine, kada se uz ostalo saznalo da u većim hrvatskim gradovima djeluju udruge koje su organizirale limfnu drenažu za svoje pacijente kao besplatnu terapiju. Kako pacijenti s područja Umaga i okolice nisu imali priliku tu terapiju dobiti besplatno, Grad Umag se odlučio na uvođenje programa besplatne terapije kako bi omogućio i toj kategoriji bolesnika terapiju koja im je nužna, ali i s ciljem da kroz preventivno djelovanje limfedem postane iznimka umjesto pravila, što je nažalost dosad bio češći slučaj.

Nakon predstavljanja projekta besplatne terapije limfnom drenažom, u umaškoj gradskoj vijećnici održan je i prvi ciklus edukacije o oživljavanju i upotrebi vanjskog defibrilatora. Ova je edukacija namijenjena svim djelatnicima gradske uprave te djelatnicima ustanova čiji je osnivač Grad i poduzeća u gradskom vlasništvu, a provodi se u suradnji gradske uprave, Zavoda za hitnu medicinu Istre i Crvenog križa Buje. Grad Umag je prvi u Istri koji provodi ovakvu edukaciju u ovolikom obimu, a njome se planira obuhvatiti tristotinjak osoba, čime će se povećati kompetencije za pružanje prve pomoći u slučaju nužde, budući da je u slučaju srčanog udara najvažnija brza intervencija i pomoć, koju može pružiti svatko tko je za to osposobljen. Besplatno savjetovalište o terapiji limfnom drenažom organizirano je ponedjeljkom od 8 do 12 sati u Domu za starije i nemoćne osobe Atilio Gamboc. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter