Novi impuls istarskoj poljoprivredi i turizmu


Dekan Veleučilišta u Rijeci dr. sc. Dušan Rudić i pazinski gradonačelnik Renato Krulčić, ujedno i predsjednik LAG-a Središnja Istra, potpisali su Sporazum o partnerstvu na projektu "Razvoj stručnog studija održivog agroturizma kroz Hrvatski kvalifikacijski okvir".  Projekt je prijavljen na Europski socijalni fond, a provodi se od 19. lipnja 2015. do 19. rujna 2016. Vrijednost mu je 1,8 milijuna kuna, a s partnerima Gradom Pazinom i LAG-om Središnja Istra, nositelj mu je Veleučilište u Rijeci, čiji Odsjek djeluje u Pazinu.

Rudić je ovom prigodom podsjetio kako je Grad Pazin dugogodišnji partner Veleučilišta, a lokacijski je pogodno smješten u središtu Istre, prostoru kojeg ovaj studij planira aktivirati u poduzetničkom smislu. Pazinski Odsjek riječkog Veleučilišta posjeduje opremljene učionice i djelomično urede, a ulaže se i u dom za smještaj studenta. Rudić je istako veliku ulogu LAG-a Središnja Istra koji svojim djelovanjem potiče razvoj ruralnog područja središnje Istre, koje će ovim projektom dobiti novi impuls za razvoj. Njime se, sinergijskim djelovanjem snaga, znanja i iskustva partnera, želi dugoročno i održivo poticati stručno osposobljavanje i gospodarsku aktivnost ruralnih područja povezivanjem poljoprivrede i turizma. Rudić očekuje kako bi se prvi studenti na studij održivog agroturizma, pravog takvog studija u Hrvatskoj, mogli upisati akademske 2017./18. godine.

Projekt predviđa razvoj standarda zanimanja s odgovarajućim analitičkim podlogama, kao što su razvoj standarda kvalifikacije, novog studijskog programa održivog agroturizma i ciklusa edukacije profesora. Sistemski i interdisciplinarni pristup razvoju i fleksibilan način provedbe studijskog programa, s ciljem razvoja i usvajanja znanja i vještina definiranih u ishodima učenja na tržištu potrebnih kvalifikacija, osnova je podizanja kvalitete visokog obrazovanja.

Razvoj ovog studijskog programa obuhvaća i predviđa udruživanje dionika u sljedećim aktivnostima: analizi potencijalnih polaznika studijskog programa, razvoju standarda kvalifikacija i studijskog programa održivog agroturizma s istaknutim kompetencijama, znanjima i vještinama, definiranim u ishodima učenja u suradnji s poslodavcima, zatim razvoj standarda zanimanja, izrada plana fleksibilnog educiranja nastavnog osoblja kao neposrednog, aktivnog sudionika u razvoju ljudskih resursa s kompetencijskim pristupom, koji u središte stavlja studenta.

Suradnja Veleučilišta u Rijeci, LAG-a Središnja Istra i Grada Pazina predstavlja još jedan korak u razvoju Pazina, kao studentskog grada, kaže pazinski gradonačelnik Renato Krulčić. Uvjeren kako će Stručni studij održivog agroturizma u Pazinu zacijelo privući i studente iz drugih krajeva, a kroz međunarodnu razmjenu i drugih zemalja. Naglasivši kako će ovaj studij omogućiti stjecanje novih i stručnih znanja studentima iz domaćinstava koja se uz poljoprivredu već bave i turizmom. (M. RIMANIĆ) 


Podijeli: Facebook Twiter