Novi dom u Sv. Bartolu i širenje groblja u Sv. Lovreču

Vijeće općine Raša (I. AHMIĆEVIĆ)
Vijeće općine Raša (I. AHMIĆEVIĆ)

Većinom glasova općinskih vijećnika, raško vijeće, na sjednici održanoj u petak, odlučilo je o izgradnji doma u Svetom Bortulu te proširenju groblja u Svetom Lovreču. Oba projekta kandidirat će na natječaj unutar Mjere 07 „Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima“ iz Programa ruralnog razvoja. Prema riječima pročelnika Igora Radića, investicija izgradnje doma u Svetom Bartolu iznosi gotovo dva milijuna kuna, a potpora se dodjeljuje u visini od 80 posto ukupnog iznosa. Izgradnja mrtvačnice u Svetom Lovreču te uređenje okolnog prostora procijenjeno je na vrijednost od 857 tisuća kuna. Nositelj projekta je Komunalno poduzeće 1.MAJ Labin iz razloga što općina može na natječaj prijaviti samo jedan projekt.

Mohorović: Sjedište općine u Sveti Bortul?

Oporbeni vijećnici Ivan Mohorović i Šućuralija Bašić nisu podržali projekt izgradnje društvenog doma.

- Smatram da nije vrijeme za izgradnju doma. Stvara se preveliki trošak za kupnju zemljišta, izgradnju te opremanje doma. Prihvatljivijim smatram rješenje da se obnovi stara škola u Svetom Bortulu, poručio je Mohorović. Ukoliko budete na čelu općine i u slijedećem mandatu imam osjećaj da će se sjedište općine preseliti u Sveti Bortul, dodao je.

Bašić također smatra da je prihvatljivije rješenje obnova postojeće zgrade, a ne izgradnja novog objekta.

Raška načelnica Glorija Paliska Bolterstein smatra da Sveti Bortul zaslužuje društveni dom, jer kako veli, jedino je to mjesto u općini koje nema prostoriju za okupljanje, pa čak ni dječje igralište.

- Prilika je  to da minimalnim općinskim sredstvima osiguramo dom u tom mjestu. Nažalost, nismo Vijeću mogli ponuditi više projekta, jer nemamo zgotovljenu dokumentaciju za kandidaturu na natječaj, pojasnila je načelnica.

Vijećnici su na sjednici također donijeli Plan upravljanja nekretninama za tekuću godinu.

Ricci: Vožnja motociklista po pruzi

U sklopu vijećničkih pitanja vijećnik Đanfranko Ricci upozorio je na ponovne vožnje motorista, posljednja dva vikenda, na dionici od Karlote do Vlaške. Načelnica je poručila da nije imala saznanja o novim okupljanjima motorista i da će osigurati dežurstva i obavijestiti labinsku policijsku postaju, dodala je. 

Vijećnik Šućuralija Bašić predložio je da se u sklopu nadolazećih lokalnih izbora u svibnju, održe i izbori za mjesne odbore, koje Općina Raša nema formirane. Načelnica Paliska Bolterstein kazala je da u proračunu za 2017. godinu nisu planirana sredstva za tu namjenu te da ne bi bilo fer da Vijeće, kojemu je mandat na isteku, donosi odluku o formiranju mjesnih odbora. Općinska vlast koja bude nakon lokalnih izbora te novi saziv Vijeća neka donesu odluku o formiranju mjesnih odbora, zaključila je. (Ivana AHMIČEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter