Nove zabrane pretjecanja i kazne za prespore vozače

Vozači će biti upozoreni na obvezu poštivanja ograničenja brzine (Arhiva)
Vozači će biti upozoreni na obvezu poštivanja ograničenja brzine (Arhiva)

Na vrlo prometnoj dionici Rogovići - tunel Učka Istarskog ipsilona, od početka godine zabilježeno je pet teških prometnih nezgoda u kojima su smrtno stradale dvije osobe. Najčešće je riječ o frontalnim sudarima koji dovode do najtežih posljedica. Iako, za sada, proizlazi da je glavni uzrok ovih prometnih nezgoda, umor kod vozača, prometna policija Istarske županije i služba sigurnosti Bina-Istre sastale su se da bi preventivnim djelovanjem utjecale na smanjenje ovog nepovoljnog trenda.

Nova signalizacija

Ova dionica žila je kucavica Istre, na njoj se odvija vrlo intenzivan gospodarski i turistički promet. Upravo zbog toga, tom dionicom vozači moraju biti posebno disciplinirani i pridržavati se prometnih pravila. Na zajedničkom sastanku Bina-Istre i Policijske uprave istarske definirane su dodatne tehničke mjere koje bi povećavale sigurnost. Tako će Bina-Istra u dogovoru s policijom na pojedinim lokacijama spomenute dionice, na kojima je bilo dozvoljeno pretjecanje, prometnom signalizacijom to zabraniti.

To su lokacije na kojima neki nedisciplinirani vozači prekorače ograničenja brzine te se upuštaju u opasna pretjecanja. Isto tako, posebnim prometnim znakovima visoke vidljivosti, vozači će biti upozoreni na obvezu poštivanja ograničenja brzine, kao i na dvosmjerni promet koji se odvija na toj dionici. Pored toga, u suradnji s policijom, razmatra se postavljanje dodatnih radara kojima će se upozoravati vozače na prekoračenja brzine. Ove promjene signalizacije su već započele, a konačne izmjene bit će realizirane u kratkom roku.

Opasni spori vozači

- Ovog ljeta na Istarskom ipsilonu bilježimo veliko povećanje prometa, samo tijekom srpnja preko 10 posto vozila više nego prošle godine. Svakodnevno, na Ipsilonu prometuje najmanje 45 tisuća vozila, a subotom dosežemo špice od 60 tisuća vozila. Valja istaknuti da se pored velikog turističkog prometa odvija i značajni gospodarski promet, tj. teretni, koji se očito zbog nešto bolje gospodarske situacije ponovno intenzivirao. U ovakvoj situaciji, posebno na dionici Rogovići - tunel Učka, pojavljuju se spora teretna vozila zbog kojih se stvaraju kolone, pa i nestrpljenje drugih vozača koji se upuštaju u opasna pretjecanja, rekao je Christian Santaleza, direktor Bina-Istre upravljanje i održavanje.

Iako zadnje prometne nezgode koje su se dogodile na toj dionici nisu uzrokovane opasnim pretjecanjem, već je riječ o umoru vozača, Santaleza napominje da im je MUP najavio pojačane kontrole na obvezu propuštanja kolone od strane sporih vozila. Na isti način, našim učestalim prijevoznicima distribuirat ćemo posebne letke kako bismo ih podsjetili na tu obvezu, zaključio je Santaleza. (Danijela BAŠIĆ PALKOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter