Nove orgulje za bogatiji glazbeni život Lanišća

Orgulje na dar laniškoj crkvi (foto Vladimir Žmak)
Orgulje na dar laniškoj crkvi (foto Vladimir Žmak)

Župna crkva sv. Kancija, Kancijana i Kancijanile u Lanišću na Uskrsni je ponedjeljak dobila nove električne orgulje. Orgulje je posredstvom Vesne i Davora Peharca laniškoj crkvi darovao Eugen Sagmeister, regionalni kantor iz Freyunga u Njemačkoj, veliki prijatelj Hrvatske koji svoje prijateljstvo još iz vremena Domovinskoga rata iz godine u godinu potvrđuje novim donacijama.

Do sada je donirao i organizirao donacije 66 orgulja, od Vukovara i čitave Slavonije do Gorskoga kotara, Istre i Dalmacije. Uskrsni koncert u Lanišću bio je prigoda da mu se iskaže zahvalnost, ali se gospodin Sagmeister ispričao pismom zbog privatnih obveza te najavio skori dolazak u Istru.

- Orgulje će obogatiti ne samo crkvenu liturgiju, već i glazbena, kulturna zbivanja u laniškoj općini. Nadamo se da će se netko od mlađih odlučiti za muziciranje na ovome instrumentu te slijediti poticaj darovatelja prema glazbenom stvaralaštvu i radosti muziciranja, istaknuo je predsjednik Općinskog vijeća Vladimir Žmak.

Davor Juretić je na orguljama izveo preludij L. Boellmana "Priere a Notre Dame". Brojni nazočni mogli su doživjeti ljepotu muziciranja na dvomanualnim električnim orguljama, čiji je zvuk ispunio prostranu crkvu. Igor Vlajinić prvo je na orguljama pratio crkveni zbor svetišta Majke Božje Trsatske pod ravnanjem Klaudije Kraljić, a potom je nastupio kao tenor uz Eduarda Kraljića na violini i Davora Juretića na orguljama. Dok su crkveni zbor i puk pjevali "Kraljice neba, raduj se", izvođači su sišli s kora i otpjevali još nekoliko pjesama, za što su dobili dugotrajni pljesak. Uskrsni koncert već drugu godinu organiziraju Općina i župa. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter