Nove aleje za novigradsku povijesnu jezgru

Park Novigradske biskupije s vrijednim starim pinijama (arhiva)
Park Novigradske biskupije s vrijednim starim pinijama (arhiva)

Jedan od ključnih projekata aktualne gradske vlasti, uređenje središnjeg Velikog trga i Parka Novigradske biskupije u povijesnoj jezgri Novigrada, počeo je poprimati konkretnije obrise.

Prvi je korak bila objava javnog natječaja za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja uređenja, koji je raspisao Grad, a od 4. ožujka do 4. lipnja organiziralo i provelo Društvo arhitekata Istre.

Između 15 pristiglih radova - od kojih jedan nije uzet u obzir zbog prekoračenja roka, ocjenjivački se sud odlučio za onaj Katušić Kocbek arhitekata iz Zagreba, odnosno projektnog tima koji čine Davor Katušić, Jana Kocbek, Krešimir Kolaković i Juraj Božić. Dodijeljena im je prva nagrada - 65 tisuća kuna, a odabrani je rad tek polazište za budući izgled srca Novigrada.

Prijavljena su rješenja trebala omogućiti usklađenje urbanih, socijalnih, društvenih i duhovnih potreba građana i turista s povijesnom urbanističko-arhitektonskom strukturom trga i krajolika te njihov funkcionalan, kvalitetan i sadržajno kreativan boravak na otvorenom javnom gradskom prostoru od približno 8.000 četvornih metara.

Zaključeno je da pobjednički rad vrlo precizno prepoznaje gradske elemente trga, aleje, parka i paviljona te artikulirano definira dvije gradske osi koje završavaju postojećim i novoplaniranim paviljonom.

"Novim, jednostavnim elementima urbanog zelenila - alejama i drvoredima, dobivena je snažna i nedvosmislena diferencijacija različitih mjesta na gradskom trgu i ophoda oko crkve, koji spaja park s lapidarijem i parkom ispred crkve", složio se sud, ali je s obzirom na ciljeve natječaja, stavljena i opaska da novi paviljon nije potrebno predviđati.

Po riječima gradonačelnika Antea Milosa, projekt će Grad kandidirati za financiranje iz EU-fondova, vrijednost uređenja je procijenjena na 15 do 25 milijuna kuna, a realno je očekivati da će biti ostvaren u roku od pet godina. (K. FLEGAR)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter