Nova zdravstvena stanica u Vodnjanu do kraja godine

Sporazum o zajedničkom ulaganju u Vodnjanu potpisali su Klaudio Vitasović, Valter Flego i Ante Ivančić
Sporazum o zajedničkom ulaganju u Vodnjanu potpisali su Klaudio Vitasović, Valter Flego i Ante Ivančić

Danas su u gradskoj palači u Vodnjanu potpise na sporazum o izgradnji i opremanju nove zdravstvene stanice u Vodnjanu stavili istarski župan Valter Flego, ravnatelj Istarskih domova zdravlja dr. Ante Ivančić i gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović. Zajednički projekt procijenjene je vrijednosti 5,1 milijun kuna s PDV-om, u čemu će gradski proračun sudjelovati s 1,6 milijuna, a Istarski će se domovi zdravlja kreditno zadužiti za preostalih 3,5 milijuna kuna što će tijekom pet godina otplaćivati zajedno sa Županijom.

Projekt je gotov, već je stigla i građevinska dozvola, pa će za 15 dana IDZ, kao nositelj investicije, raspisati natječaje za izbor najpovoljnijeg izvođača gradnje i kreditora. Početak radova očekuje se u travnju, a završetak i preseljenje ordinacija iz stare zgrade do kraja godine.

Bit će mjesta i za stomatologa

- Ovo je sjajan kraj jednog sjajnog tjedna u kojem smo osigurali gotovo 38,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava za dnevnu bolnicu i dnevnu kirurgiju u Puli. Gradimo novu pulsku bolnicu, adaptirali smo zgradu Odjela za psihijatriju, obnovili i dogradili Hitnu medicinsku službu u Umagu, a danas smo i formalno definirali naše obveze u izgradnji suvremene zdravstvene stanice za građane Vodnjana. U investiciju idemo zajedničkim snagama, jer bi jedan sam to teško isfinancirao. U životu i u politici treba znati koji su vam prioriteti, a Istarskoj županiji, poznato je, uz obrazovanje, poticanje obrtništva i poduzetništva, pomoći starijima i nemoćnima, prioriteti su dostupna suvremena zdravstvena skrb za naše sugrađane, uz ravnomjeran razvoj čitave Istre. Ovaj objekt već je godinama visoko na listi prioriteta i Grada Vodnjana, rekao je župan Flego.

Župan se zahvalio vodnjanskim doktoricama, specijalisticama obiteljske medicine Dariji Leonardelli i Mirjani Poljak koje zadnjih desetljeća rade u neuvjetnim prostorima.

- Nakon niza dogradnji i obnova domova zdravlja i zdravstvenih stanica po Istri, ovo je u zadnjih 30 godina prvi objekt koji gradimo iznova. Najzadovoljniji će biti Vodnjanci jer će dobiti dvije zgrade - novu zdravstvenu stanicu, ali i staru zgradu, povijesni spomenik kulture, kojem će, vjerujem, znati pronaći novu javnu namjenu, rekao je dr. Ivančić, ravnatelj IDZ-a, nositelja investicije. Prema njegovim riječima, uz postojeće dvije ambulante obiteljske medicine, prostor za dvije patronažne sestre i dvije medicinske sestre u službi za kućnu njegu i pomoć, u novom prizemnom zdanju, pristupačnom teško pokretnim osobama, bit će mjesta i za stomatološku ordinaciju. Mogla se adaptirati i stara zgrada, kaže dr. Ivančić, ali bi to puno koštalo, a ne bi se riješio nedostatak parkirališta i težak, opasan pristup s glavne prometnice kroz Vodnjan.

U blizini se gradi i nova ljekarna

Nova zdravstvena stanica imat će 360 četvornih metara ukupne površine, odnosno 243 kvadrata korisne površine i gradit će se na gradskoj parceli preko puta škole, koja je na 35 godina dana na korištenje Istarskim domovima zdravlja. Gradskim novcem financirana je i izrada idejnog projekta, koji potpisuje Arhitektonski biro Studio Kaić iz Pule.

- Grad će osigurati i uređenje parcele i okoliša te svu potrebnu infrastrukturu. Paralelno sa zdravstvenim centrom, stotinjak metara dalje Istarske ljekarne gradit će svoju zgradu na parceli koju su prije par mjeseci kupili od grada. Imat ćemo, dakle, na jednom mjestu kompletnu zdravstvenu uslugu, rekao je gradonačelnik Vitasović, zahvalivši se Županiji i IDZ-u što su prepoznali značaj projekta te ga od samog početka podržali. Posebno je u tome istaknuo angažiranost Valeria Drandića. (D. PALIBRK, snimio: N. LAZAREVIĆ)

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter