Nova lokacija džamije mogla bi biti na Velom Vrhu

Prema informacijama za izgradnju islamskog centra predložene su lokacije na Velom Vrhu
Prema informacijama za izgradnju islamskog centra predložene su lokacije na Velom Vrhu

U posljednje vrijeme u javnosti se iznova potaknulo pitanje lokacije izgradnje budućeg pulskog islamskog centra. Džamija je, naime, unatrag dvije godine izazvala dvojake rasprave i prosvjed stanovnika Valmada gdje je prvobitno zamišljena gradnja, a sada se navodno razmišlja o novim lokacijama i to na Velom Vrhu. Naime, pojavile su se u medijima informacije da je Povjerenstvo, koje je Grad Pula osnovao s ciljem utvrđivanja lokacije izgradnje islamskog centra, predložilo gradskoj upravi upravo ovih dana tri nove lokacije, uz postojeću u Zagrebačkoj ulici te spornu na Valmadama.

Islamska zajednica razmatra lokacije

Tako se kao potencijalne lokacije izgradnje islamskog centra spominju tri lokacije u uvali Mandrač, "na kraju" Partizanskog puta kod pulskog sjedišta Istarskih cesta, te u Labinskoj ulici nakon bivšeg kamenoloma/odlagališta Valmarin.

Sadašnja lokacija koju koristi Islamska zajednica u Zagrebačkoj ulici najmanje je vjerojatna za "širenje" s obzirom na susjede i probleme oko ishodovanja dozvola. Također, stanovnici Mjesnog odbora Busoler, odnosno Valmada, žestoko su se protivili izgradnji džamije na svom području, pa je dvojben "premještaj" lokacije u njihovom susjedstvu. Pogotovo što je gradonačelnik Boris Miletić za Dan Grada Pule u svibnju ove godine ponovio da svatko ima pravo na zadovoljavanje svojih vjerskih potreba, ali i izjavio da je Povjerenstvo raspravljalo o zahtjevu žitelja Valmada za izmještanjem lokacije vjerskog centra i zahtjevom za izmjenom prostorno-planske dokumentacije s lokacije na Valmadama te im je to i uvaženo. Pomalo čudno s obzirom da neki drugi zahtjevi Puljana nisu uvaženi kada se tražila izmjena prostorno-planske dokumentacije, a pogotovo čudno jer na taj način sada mogu reagirati stanovnici i svih pulskih kvartova.

Više mogućih lokacija

Ukoliko su istinita nagađanja, ispada da ostaju tri lokacije na Velom Vrhu, od čega je uvala Mandrač atraktivna, a ostale dvije su "u zaleđu". No, iako smo Grad Pulu upitali što je Povjerenstvo za odabir lokacije predložilo, iz gradske uprave i dalje ne otkrivaju koja će se lokacija odabrati već su to ostavili Islamskoj zajednici na volju, čiji predstavnik sjedi u Povjerenstvu. Valja podsjetiti da je Islamska zajednica već bila prihvatila i lokaciju u Valmadama, čak i izradila idejno rješenje buduće džamije, a sada mora iznova birati.

"Za realizaciju projekta izgradnje vjerskog centra Grad Pula je osnovao Povjerenstvo za predlaganje lokacije s ciljem razmatranja mogućih potencijalnih lokacija izgradnje centra na području Pule. Slijedom navedenog, Povjerenstvo je održalo nekoliko sjednica na kojima se razmatralo više mogućih lokacija u odnosu na okolnosti kao što je to prometna dostupnost, opremljenost infrastrukturom i ostalo, neovisno o njihovoj prostorno planskoj namjeni i imovinsko- pravnim odnosima. Islamska zajednica u Puli, čiji su predstavnici u Povjerenstvu, zaključno je preuzela obvezu razmotriti predložene i druge lokacije te se s prijedlogom povratno obratiti Povjerenstvu na daljnje razmatranje. Sve potencijalno moguće lokacije koje će Povjerenstvo razmotriti nakon prijedloga Islamske zajednice, bit će predmet postupka izmjena i dopuna GUP-a kada će svi zainteresirani građani, kao i mjesni odbori, moći sudjelovati u tim postupcima putem javne rasprave i dati svoje mišljenje", odgovorili su nam iz Grada Pule. (Goran ROJNIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter