Nonica Lucija Benčić: Iman hi sto i niš mi ni!

Prigodna torta za slavljenicu
Prigodna torta za slavljenicu

Lucija Benčić iz Rapca jučer je, obasjana srećom djece, unuka i drugih rođaka, proslavila 100. rođendan, a fešti nije nedostajalo bajkovitosti: umjesto da joj čestitari otpjevaju koju prigodnu, ona je njih iznova osvajala, na talijanskom recitirajući pjesme iz pučke škole!

Servirala je slavljenica još jedan dokaz, uz tih stotinu svjećica na torti, da joj je vrijeme mršava prepreka; da je, naime, jedna od onih rijetkih sazdanih od posebnog materijala pa bi se, pogonjena tom nesagorivom energijom, još mogla opirati kalendaru.

- Ca son se provala, to jedini ne zno ku ne ja! Delala son sega i svašta, i va hotele i sadere; trebalo je nahronit sedan dece va one vele siromašćine, priča nam Lucija o rudarskom hrvanju u bremenitim prilikama, a kćerka Elda, za ovu prigodu pristigla iz New Yorka, učas reagira: "Nas je bilo previše, je, si imela zoc mislit, ma ca biš danas prez nas?".

- Ja, ja, sada mi si pomoru, su mi trdo dobri, lepo me gledaju, koko kraljicu! Vela fešta je danas, forši i zadnja, boh će ga znat!, provocirala je pronicljiva nonica novu reakciju.

- Ca govoriš!? Ca ni onaista doživela 125 let, danas je teh piluli sake fozi!, ulovila se na mamac Lucijina nećakinja Slavica Vigini Načinović, koja živi u Kanadi.

- To su geni, geni! Moja mat, a njena sestra, živela je 96 let, a ja ću 101! Treba se vajka smijat i si problemi hitit preko ramena. Nemojte nan bižat ća, sedite, počastite se, delo će se vajka storit, sokolila je Slavica gosta na pragu četrdesetih, kojemu stručnjaci predlažu rješavanje križaljki kao bijeg iz ralja demencije.

Nonu Luciju muče, istinabog, sluh i vid, ali kad joj dospijete "u radar" pokloni vam svu koncentraciju i višekratno, kao pravi domaćin, tjera da se bez srama pogostite u njenu čast. Zdravlje je još sasvim dobro služi.

"Noge me vero nanke danas ne bole, problemi cujen samo va glove, a drugo nidere", kaže na zadovoljstvo djece.

Majčino prevaljeno stoljeće u Rapcu su proslavili kćerke Marija, Julia, Laura, Elda, Nella i sin Paulo. U Istru je iz "Velike jabuke" stigao i Boris, sin Lucijina pokojnog brata Ninija. Tortu i buket cvijeća darovao joj je i gradonačelnik Labina Tulio Demetlika.

Teta Lucija, djevojačkog prezimena Miletić, bila je vjenčana za danas pokojnog Anđela. Umrla su i njena dva brata te četiri sestre. Danas su Lucijino blago 13 unuka te brojni praunuci.

I svi imaju istu želju: vidimo se dogodine, nonice... (piše i snimio I. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter