Nisi iz Pazina? U knjižnicu ćeš dvaput skuplje

Od članarina se puni budžet za nabavu knjiga i aktivnosti knjižnice (M. RIMANIĆ/arhiva)
Od članarina se puni budžet za nabavu knjiga i aktivnosti knjižnice (M. RIMANIĆ/arhiva)

Iako nijedna općina Pazinštine nema vlastitu javnu knjižnicu, izuzev onih školskih, zbog dugogodišnjih neispunjavanja financijskih obaveza prema Gradskoj knjižnici Pazin korisnici s područja okolnih općina od 1. srpnja moraju plaćati višu članarinu.

- Morali smo se odlučiti na taj potez, jer nam jedino Grad Pazin redovno financira djelatnost, kaže Iva Ciceran, ravnateljica GK-a Pazin smještene u Spomen domu. Redovna godišnja članarina za Pazince i dalje iznosi 50 kuna, dok za Cerovljane, Gračišćane, Lupoglavce, Karobjane, Motovunce, Supetarce i Tinjance ona sada iznosi 100 kuna. Članstvo za predškolsku djecu, učenike prvog razreda osnovne škole i umirovljenike i dalje je za one s područja Grada Pazina besplatno, a oni iz ostalih općina plaćaju ga 50 kuna.

- Nikoga ne veseli poskupljenje, ali morali smo ga uvesti jer se od članarina puni budžet za nabavu knjiga i aktivnosti knjižnice, što se ponovo vraća korisnicima, kaže pazinska knjižničarka. Dodaje da korisnici imaju razumijevanja kada im se objasne razlozi poskupljenja.

- Nitko ne odustaje od korištenja usluga Gradske knjižnice, ali neki više ne produžuju članarinu za sve članove obitelji, kaže Ciceran.

- Treba posramiti načelnike općina da počnu plaćati troškove knjižnice, kazala nam je prilikom jučerašnjeg dolaska korisnica kojoj su upravo naplatili dvostruku članarinu.

- Nije me iznenadilo poskupljenje jer sam pretpostavljala da iz općina ne plaćaju svoj udio. Da je općinski načelnik korisnik knjižnice mislim da bi tada ažurno plaćali, kazala nam je druga korisnica, koja je također željela ostati anonimna.

Načelnici su još u ožujku bili upoznati s odlukom Gradske knjižnice Pazin, ali dosad nema informacija jesu li i kada će se akumulirani dugovi prema knjižnici početi podmirivati. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter