Niknuo novi plato na pulskoj rivi

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

Na pulskoj rivi, od platoa bivšeg Jaht servisa prema Mandraču, okončano je nasipavanje obale kamenjem iskopanim na gradilištu nove pulske Opće bolnice. Nasipavanjem je nastao novi plato u produžetku postojećeg, što je dio projekta gradnje nove obale, a bit će dugačak oko 170 metara te nasut otprilike 50-ak metara u more od dosadašnje obalne linije.

Paralelno s nasipavanjem napredovali su i radovi, koje financira Lučka uprava, a izvodi tvrtka Sun Adria. Riječ je o gradnji nove obale, službeno rečeno, sjeverno od Riječkog gata prema Mandraču. Nova obala sjeverno od gata u dužini od 35 novih metara bit će gotova narednih dana, a okončanjem ovih radova novoizgrađene obale bit će ukupno stotinjak metara.

Valja podsjetiti da je riječ o projektu kojeg je Lučka uprava pokrenula 2011. godine. Na obali gdje se započelo s uređenjem rive prvo se vadio mulj koji se stoljeće taložio u pulskoj luci, te se potom dionica po dionica nasipava i širi polaganjem temeljnih blokova u dužini od 15 metara nakon čega se površina poravna i poploča. Svaki metar nove obale košta otprilike sto tisuća kuna. Posljednja investicija košta 220 tisuća eura, odnosno 1,7 milijuna kuna, koje financira Istarska županija sredstvima pristiglim iz europskih fondova, te 1,6 milijuna kuna koje su zajednički izdvojili Lučka uprava Pula i nadležno Ministarstvo prometa, pomorstva i infrastrukture.

Ovakvo uređenje obale potrebno je i jer je poznato da pulskoj luci nedostaje operativne obale na koju bi mogli pristajati brodovi za čije dolaske iz sezone u sezonu postoji sve više interesa. Izgradnja Opće bolnice Pula otvorila je kvalitetnu mogućnost da se kamen izvađen na tom gradilištu iskoristi za nasipanje obale i dobivanje novih metara obale. Na nasipanom platou Grad Pula bi trebao prema najavama osmisliti nove javne sadržaje i pokrenuti određene gospodarske aktivnosti. Na taj novi, budući, dio pulske rive, namjerava se preseliti i Veslački klub, izgraditi nove prostore Lučke uprave, ali i hidroavionsko pristanište koje je trenutno nadomak Uljanika na centralnom dijelu rive. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter