Nije riječ o haringama već o "golemoj srdeli"

Sardinella aurita Valenciennes ili kako je zovu "srdela golema" (Foto: Andrej JAKLIN)
Sardinella aurita Valenciennes ili kako je zovu "srdela golema" (Foto: Andrej JAKLIN)

Nakon objave o pomoru ribe u pulskoj luci mnogi su imali svoje pojašnjenje zašto do toga dolazi - od onih koji misle da ih bacaju sami ribari (jer su ih ulovili kočama, a ne mogu ih prodati)  do onih koji su smatrali da je za pomor ribe krivo neko onečišćenje. Zabrinuti građani nazvali su još u subotu 21. siječnja "Zeleni telefon" na kojem su prijavili da su na području Štinjana, prema pulskoj luci, vidjeli ošamućene ribe kako plutaju po površini mora.

Krivac pothlađivanje

Kako doznajemo iz Zelene Istre, oni su građanima savjetovali da se obrate Centru 112 te je, kako im je u ponedjeljak povratno rečeno, na teren izašao ribarski inspektor koji je utvrdio da nema zagađenja već je riječ o prirodnoj pojavi, odnosno da se radi o zalutalim ribama koje su doživjele šok.

No, iz Centra za istraživanje mora u Rovinju doznajemo nekoliko stvari koje bi trebale razjasniti cijelu situaciju. Prvo, kako nam veli doc. dr. sc. Andrej Jaklin iz Centara za istraživanje mora Rovinj - Instituta "Ruđer Bošković", koji je na Fiželi jučer skupio nekoliko primjeraka ribe, ne radi se o haringama, već o autohtonoj vrsti koja se zove Sardinella aurita Valenciennes ili, kako je još zovu, "srdela golema" ili "divlja srdela", koja obitava u Jadranu.

Razlog pomora je termički šok koji je ova vrsta, naviknuta na znatno više temperature mora, doživjela budući da je tijekom siječnja bilo više dana s vrlo jakom burom i niskim temperaturama zraka koje su ohladile površinski sloj mora. Podsjetimo, tih se dana čak i more na Šćuzi ledilo.

- Smatram da je došlo do jakog pothlađivanja površinskog sloja mora, što je pak dovelo do ugibanja ove vrste, pojasnio nam je Jaklin te napomenuo kako postoji mogućnost da ovakvom slučaju svjedočimo i zbog razloga što se ta vrsta vratila u pulsku luku. (Borka PETROVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter