Glas Istre
Nedjelja
04.10.2015.
Pula
Vrijeme po gradovima u Istri
04.10
Vjetar iščupao stablo čempresa u Buzetu (G. Č. Š.)
> Fotogalerija
# # # # # # # # # #

Nevrijeme u Istri, vjetar rušio stabla

Objavljeno: 03.02.2013 | 08:35 Zadnja izmjena: 04.02.2013 | 09:05 2 komentara

Jaka kiša padala je noćas u većem dijelu Istre. U subotu tijekom poslijepodneva najviše je palo na Učki - 29,5 mm. Fronta se polako spuštala prema jugu Istre i u večernjim je satima nevrijeme, uz dosta grmljavine, zahvatilo gotovo cijeli poluotok.

Puhalo je jako jugo, mjestimice olujno, pa je na cestama bilo dosta lišća i granja koje su uklanjali djelatnici Istarske ceste. Nakon juga zapuhala je vrlo jaka bura te je temperatura zraka osjetno pala.

Najviše kiše palo je u Buzetu, čak 66 mm. U Umagu je pao 51 mm kiše, Pazinu 50, Žminju 39 mm, Labinu 33 mm, a Pula je mjerila od 29 mm (Zvjezdarnica) do 36 mm (Borik).

Kiša je na Učki i Ćićariji iznad 500 metara vrlo brzo okrenula na obilan snijeg. Susnježica je nakratko zabilježena i u unutrašnjosti Istre.

Uslijed jakog vjetra i nevremena sinoć se srušilo stablo na cestu u mjestu Orbanići. Promet  prema Kuftićima i Šajinima bio je prekinut, a na terenu su bili djelatnici cesta, policije i vatrogasaca.

Nalet vjetra izbio je dva prozora Boćarske dvorani u Kozarima na Buzeštini, baš dok se u njoj održavala finalna zimska liga. Prevrnuti su i oštećeni štandovi na tržnici u Buzetu. Djelatnici gradskog komunalca Park uklanjali su granje i stabla s prometnica.

Jak udar vjetra srušio je 40 godina staro stablo čempresa u Buzetu. S korijenjem ga je doslovno iščupao iz zemlje i bacio na nadstrešnicu obiteljske kuće ispod koje je parkirani automobil prošao bez oštećenja, rekao nam je vlasnik kuće 80-godišnji Danilo Cerovac.

Zbog stabala i granja na cesti, kao i manjih odrona zemlje, cestari Istarske ceste intervenirali su na županijskoj prometnici Buzet -  Prodani, na državnoj cesti prema Livadama kao i na lokalnoj cesti prema selu Opatija. Na toj se dionici, prema informacijama poslovođe Cestarije Buzet Manuela Paladina, rječica Bračana izlila na cestu pa se promet odvijao otežano. Zbog borova i stabala na cesti, cestari su intervenirali i na Ćićariji.

U Buzetu je tijekom noći padala kiša, čak 66 litara po četvornom metru, a na Učki i Ćićariji iznad 500 metara nadmorske visine, kiša je okrenula na snijeg. U Jelovicama na granici sa Slovenijom, palo je petnaestak centimetara snijega, a ceste su bile očišćene i prohodne.

Vjetar podigao krov stolarske radionice

Jaka, na udare olujna bura koja je sinoć zahvatila sjever Istre podigla je krov radionice Stolarskog obrta Proles u selu Prodani pri čemu je oštećeno 70 četvornih metara krova i čak šest vozila koja su bila parkirana u blizini.

O silini naleta vjetra zorno govori podatak da su petnaestak kilograma teške drvene grede i salonitne ploče "preletjele " pedesetak metara preko krova obiteljske kuće i završile na cesti. Upravo je u to vrijeme županijska cesta Buzet - Cerovlje bila prometna jer se u obližnjem Društvenom domu u Prodanima održavao maskenbal pa je prava sreća u nesreći da nitko nije stradao.

Dio sela Prodani bio je bez struje. Kvar su otklonili djelatnici buzetskog pogona Elektroistre. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO, Istramet, N. PAVLAKOVIĆ)

 Novosti
PulaIstra
CrnaKronika
Sport
03.10.2015 | 21:42
1. HNL: Inter - Dinamo 2:2
03.10.2015 | 18:43
1. HNL: Split - Osijek 1:0
02.10.2015 | 08:50
Gušti su gušti
Kultura
Mozaik