Glas Istre
Subota
29.04.2017.
Pula
Vrijeme po gradovima u Istri
29.04
Vjetar iščupao stablo čempresa u Buzetu (G. Č. Š.)
> Fotogalerija
# # # # # # # # # #

Nevrijeme u Istri, vjetar rušio stabla

Objavljeno: 03.02.2013 | 08:35 Zadnja izmjena: 04.02.2013 | 09:05 2 komentara

Jaka kiša padala je noćas u većem dijelu Istre. U subotu tijekom poslijepodneva najviše je palo na Učki - 29,5 mm. Fronta se polako spuštala prema jugu Istre i u večernjim je satima nevrijeme, uz dosta grmljavine, zahvatilo gotovo cijeli poluotok.

Puhalo je jako jugo, mjestimice olujno, pa je na cestama bilo dosta lišća i granja koje su uklanjali djelatnici Istarske ceste. Nakon juga zapuhala je vrlo jaka bura te je temperatura zraka osjetno pala.

Najviše kiše palo je u Buzetu, čak 66 mm. U Umagu je pao 51 mm kiše, Pazinu 50, Žminju 39 mm, Labinu 33 mm, a Pula je mjerila od 29 mm (Zvjezdarnica) do 36 mm (Borik).

Kiša je na Učki i Ćićariji iznad 500 metara vrlo brzo okrenula na obilan snijeg. Susnježica je nakratko zabilježena i u unutrašnjosti Istre.

Uslijed jakog vjetra i nevremena sinoć se srušilo stablo na cestu u mjestu Orbanići. Promet  prema Kuftićima i Šajinima bio je prekinut, a na terenu su bili djelatnici cesta, policije i vatrogasaca.

Nalet vjetra izbio je dva prozora Boćarske dvorani u Kozarima na Buzeštini, baš dok se u njoj održavala finalna zimska liga. Prevrnuti su i oštećeni štandovi na tržnici u Buzetu. Djelatnici gradskog komunalca Park uklanjali su granje i stabla s prometnica.

Jak udar vjetra srušio je 40 godina staro stablo čempresa u Buzetu. S korijenjem ga je doslovno iščupao iz zemlje i bacio na nadstrešnicu obiteljske kuće ispod koje je parkirani automobil prošao bez oštećenja, rekao nam je vlasnik kuće 80-godišnji Danilo Cerovac.

Zbog stabala i granja na cesti, kao i manjih odrona zemlje, cestari Istarske ceste intervenirali su na županijskoj prometnici Buzet -  Prodani, na državnoj cesti prema Livadama kao i na lokalnoj cesti prema selu Opatija. Na toj se dionici, prema informacijama poslovođe Cestarije Buzet Manuela Paladina, rječica Bračana izlila na cestu pa se promet odvijao otežano. Zbog borova i stabala na cesti, cestari su intervenirali i na Ćićariji.

U Buzetu je tijekom noći padala kiša, čak 66 litara po četvornom metru, a na Učki i Ćićariji iznad 500 metara nadmorske visine, kiša je okrenula na snijeg. U Jelovicama na granici sa Slovenijom, palo je petnaestak centimetara snijega, a ceste su bile očišćene i prohodne.

Vjetar podigao krov stolarske radionice

Jaka, na udare olujna bura koja je sinoć zahvatila sjever Istre podigla je krov radionice Stolarskog obrta Proles u selu Prodani pri čemu je oštećeno 70 četvornih metara krova i čak šest vozila koja su bila parkirana u blizini.

O silini naleta vjetra zorno govori podatak da su petnaestak kilograma teške drvene grede i salonitne ploče "preletjele " pedesetak metara preko krova obiteljske kuće i završile na cesti. Upravo je u to vrijeme županijska cesta Buzet - Cerovlje bila prometna jer se u obližnjem Društvenom domu u Prodanima održavao maskenbal pa je prava sreća u nesreći da nitko nije stradao.

Dio sela Prodani bio je bez struje. Kvar su otklonili djelatnici buzetskog pogona Elektroistre. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO, Istramet, N. PAVLAKOVIĆ)

 Novosti
PulaIstra
CrnaKronika
Sport
Kultura
Mozaik