Nevrijeme u Istri: Srušena stabla i zidovi, iščupane tende

U Mažuranićevoj ulici kod kućnog broja 9 se srušio zid (D. ŠTIFANIĆ)
U Mažuranićevoj ulici kod kućnog broja 9 se srušio zid (D. ŠTIFANIĆ)

Premještanje fronte preko naših krajeva prouzročilo je u noći s nedjelje na ponedjeljak pogoršanje vremena koje se manifestiralo jakim vjetrom i pljuskovima. Najizraženije nevrijeme zahvatilo je zapadne predjele Istre gdje je jak vjetar u 23.17 sati srušio stablo na kamp kućicu u vrsarskom autokampu "Orsera". Nažalost jedna je osoba pri tomu zadobila lakše ozlijede, no srećom nije bila potrebna intervencija Hitne medicinske pomoći.

Iščupana tenda na benzinskoj pumpi

Vatrogasci su u Puli intervenirali u uklanjanju stabla na prometnici u Medulinskoj i uklanjanju stabla s vozila u Vitezićevoj. Uz to intervenirali su na zatvaranju krovnog prozora u Mutilskoj i na dva požara, jednom na Busoleru i drugom u Šijani. Na pulskoj rivi, točnije na Ininoj benzinskoj pumpi, jak je vjetar doslovce iščupao metalnu konstrukciju i tendu na molu iznad agregata za točenje goriva u plovila zbog čega pumpa u ponedjeljak nije radila neko vrijeme.

Zbog nevremena građani su od pola sata iza ponoći do 1.45 pozivali vatrogasce. Ozlijeđenih osoba, srećom nije bilo, no uslijed jakog vjetra i pljuska, u Mažuranićevoj ulici u Puli, kod kućnog broja 12, urušio se derutni kameni zid visok oko tri metra, doznajemo iz Županijskog centra 112. Zid nije oštetio vozila, ulica je prohodna, a vatrogasci su sanirali mjesto događaja te postavili zaštitne trake kako se pješaci ne bi približavali opasnom mjestu, rekao nam je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Pula Klaudio Karlović.

- Intervenirali smo i u Vitezićevoj ulici, gdje je stablo palo na jedan parkirani automobil te na Medulinskoj cesti, gdje su vatrogasci uklonili stablo koje se srušilo na kolnik. Osim toga, pozvali su nas i stanari iz Mutilske ulice kojima je u potkrovlju na prvom katu vjetar rastvorio krovni prozor i više ga nisu uspijevali zatvoriti, pa im je pljuštalo u stan. Prozor je u intervenciji zatvoren i učvršćen kako se to ne bi ponovno dogodilo, izvijestio je.

Poplavio dio ulice Sv. Antona u Novigradu

Porečki vatrogasci su osim uklanjanja stabla u "Orseri" iz jedne kuće u Rakovcima uklonili zmiju. Umaški su vatrogasci intervenirali na požaru u Novoj Vasi i na mjesto vratili izbijeni šaht u ulici Josipa Broza Tita. U Rovinju su vatrogasci na poziv vlasnika otvorili zaključani stan, a na Labinštini su intervenirali u požarima koje je izazvao roštilj u Plominu i udar groma u Svetoj Marini.

Dalibor Vošten, referent za održavanje komunalne infrastrukture u Gradu Novigradu, kaže kako na njihovom području nisu zabilježene štete. Doduše, velike količine oborina nakratko su poplavile dio ulice Sv. Antona, ali to je, dodaje, pitanje odvodnje u tom dijelu grada. Naime, zbog velike količine vode i plime mora sustav odvodnje ne uspijeva prihvatiti svu vodu pa dolazi do povremenog plavljenja dijela ulice Sv. Antona. Na području Vrsara komunalci nisu intervenirali, kaže Armido Gerometta, direktor "Montrakera". Zna da je u "Orseri" palo stablo na kamp kućicu, ali to su riješili vatrogasci, pa komunalci nisu trebali intervenirati.

Prema podacima s "Istrameta", na području Vrsara u posljednja je 24 sata palo je najviše oborina. Tako je "Istrametova" stanica u Flengima zabilježila čak 39,4 milimetra kiše, u Buzetu je palo 29 milimetra, a u Puli 12 milimetra kiše uz vjetar koji je puhao 11,9 metra u sekundi. Jače nego u Puli puhalo je na Kamenjaku i to 10 metara u sekundi uz 10,8 milimetra kiše. Najjači udari vjetra i to 33,5 metara u sekundi zabilježeni su u Biloslavima kod Grožnjana, 24,4 metra u sekundi u Sv. Ivanu u Buzetu i 20,8 metara u sekundi u Lupoglavu.

Nestabilno vrijeme uz česte pljuskove

Nakon nevremena koje je za nama "Istramet" i dalje najavljuje nestabilno vrijeme uz česte pljuskove praćene grmljavinom, ne isključujući mogućnost lokalnog nevremena. Vrijeme će se potom smiriti pa će narednih dana prevladavati pretežno sunčano, a puhat će umjerena i jaka bura koja će duž zapadne obale Istre okrenuti na sjeverozapadnjak. Bura će donijeti osvježenje pa će se dnevne temperature zraka kretati između 25 i 28 stupnjeva Celzijusa. U srijedu se očekuje sunčano vrijeme uz malu, u gorju povremeno umjerenu naoblaku uz malu mogućnost pojave lokalnog pljuska. Puhat će umjerena, a ponegdje prijepodne i jaka bura. Danju će duž zapadne obale Istre puhati sjeverozapadnjak. Jutarnje temperature zraka kretat će se od 10 do 17, a dnevne vrijednosti do 29 stupnjeva Celzijusa.

Unatoč tome, ljeto se zasad ne predaje, javljaju iz Istrameta, te od sredine tjedna počinje novo razdoblje vrućeg i stabilnijeg vremena. Za sutra je predviđeno sunčano, uz malu naoblaku i malu mogućnost lokalnog pljuska. (Kristina FLEGAR i Mirjan RIMANIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter