Neviđeno: U sezoni tartufa beru se šparuge

 Nije baš uobičajeno da šparuge rastu kada i bijeli tartuf
Nije baš uobičajeno da šparuge rastu kada i bijeli tartuf

Koncertom Tomislava Bralića i Klape Intrade, održanim uz podršku Zigante tartufa, Općine Oprtalj i oprtaljskog TZ-a, obilježili su u Livadama pučki sajam, tradicijsku fieru. Četvrti vikend Dana tartufa protekao je u znaku "Alpe - Dunav - Jadran Wine", međunarodne izložbe i degustacije vina na kojoj su se predstavili priznati vinari iz Hrvatske i Slovenije.

Nedjeljni program su uz standardne sajamske sadržaje već tradicionalno, petu godinu za redom, upotpunili članovi Liburnia classic cluba Opatija. U defileu oldtimera iz Kvarnera izredalo se dvanaest starodobnih vozila, a titulu najstarijeg ponio je Triumph Roadster iz 1947. godine.

Sunčeve zrake izmamile su brojne posjetitelje koji su vikend proveli u Livadama. Neuobičajeno toplo vrijeme za ovo doba godine pogodovalo je i rastu šparoga. Giancarlo Zigante upravo je jednu ubrao jučer kod Ponte Portona. U 42-godišnjem tartufarskom stažu ne pamti da je našao šparoge u vrijeme sezone istarskog bijelog tartufa, jer nije nimalo uobičajeno da šparoge rastu u drugoj polovici listopada.

Sezona tartufa službeno počinje sredinom rujna, ove je godine počela s mjesec dana zakašnjenja, a tek se sada, rekao je Zigante, pojavljuju neke naznake da bi tartufa u studenom i prosincu moglo biti malo više.

Na loš početak sezone prvo su utjecale ekstremne ljetne suše, a sada je pretoplo. Tartufari već s nestrpljenjem čekaju da se spuste temperature, da padne prvi mraz i počne opadati lišće. (Napisala i snimila G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter