Neukusni plakat: Uz hranu, "nudili" i ženu


U Poreču je ovih dana bio postavljen jumbo plakat, reklama za jedan lokalni restoran, na kojem je bila prikazana žena u negativnom kontekstu, a nakon javnog reagiranja aktivista, plakat je jučer uklonjen.

Žena na plakatu, prikazana na fotografiji u izazovnoj pozi na sebi nosi raskopčanu košulju i haltere, a oko nje za stolom sjede trojica muškaraca, u ruci drže čaše vina, a pred njima je poslužena riba. Iznad fotografije stoji natpis "Feel Porec with all your senses" ili u prijevodu "Osjeti Poreč svim svojim osjetilima".

Plakat tako sugerira da se u Poreču svojim osjetilima može osjetiti riba, vino i žena, smatraju u porečkom Centru za građanske inicijative.

"Ovom seksističkom reklamom ženu se dovodi u podčinjeni položaj te se krši Zakon o ravnopravnosti spolova. Zabranjeno je javno prikazivanje i predstavljanje žena i muškaraca na uvredljiv, omalovažavajući ili ponižavajući način, s obzirom na spol i spolnu orijentaciju. Stječe se dojam da se u ponudi restorana, uz jelo i piće, nude i žene za seksualne usluge, što je zapravo trgovanje ljudima, koje je također zabranjeno prema Kaznenom zakonu," navode u porečkom Centru za građanske inicijative.

Sporni plakat prijavili su pravobraniteljici za ravnopravnost spolova te očekuju njeno očitovanje.

- Plakatom se krši najmanje jedan Zakon, onaj o ravnopravnosti spolova. Tim plakatom se može insinuirati svašta, može se sugerirati čak trgovina ljudima pa i prostitucija. Poruka se može svakako interpretirati i zato smo prijavili ovaj slučaj, rekla nam je voditeljica projekata u porečkom Centru za građanske inicijative Nataša Vajagić.

Kako nam je rekao vlasnik ugostiteljskog objekta Eduard Deković, sporni plakat je uklonio i stavio drugu reklamu neutralnog sadržaja, no ne zbog reakcije aktivista nego na traženje obitelji djevojke koja je bila fotografirana na plakatu.

- Nije mi žao što je plakat bio postavljen, žao mi je da ih nisam stavio i više. Reklama je ipak izazvala pozitivne reakcije, osim par iznimaka, zaključio je Deković. (P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter