Nepomireni u Puli: Tek 10-ak prosvjednika

Prosvjednici su na Portarati postavili transparente i skupljali igračke za udrugu Sv. Vinka
Prosvjednici su na Portarati postavili transparente i skupljali igračke za udrugu Sv. Vinka

Prosvjed građanske inicijative mladih Nepomireni, usmjeren protiv uvođenja obaveznog zdravstvenog odgoja u škole, koji je počeo danas u 15 sati u brojnim gradovima Hrvatske, u Puli je, na Trgu Portarata, okupio svega desetak istomišljenika.

Većina prolaznika nezainteresirano je prolazila pored prosvjednika koji su postavili transparent s porukom "Ne dirajte im djetinjstvo!", a što simbolizira njihovo nemirenje s uvođenjem ovakvog zdravstvenog odgoja, točnije dijela o seksualnosti i spolnosti.

- Želimo da roditelji i djeca imaju pravo izbora žele li učiti o tome u školi. Mislimo da nije primjereno da djeca već u osnovnoj školi pričaju o seksualnosti. Kao što su vjeronauk, talijanski i etika izborni predmeti, tražimo da to postane i zdravstveni odgoj, da djeca koja to ne žele slušati ne moraju dolaziti na taj sat, kazala je Kristina Sušić, organizatorica pulskog prosvjeda. Kaže da ona kao srednjoškolka sve informacije dobiva od roditelja.

- Majka će mi odgovoriti na svako pitanje koje me zanima. Mislim da su roditelji ti od kojih trebamo dobiti odgovore, a ne od učiteljice, koja će se, kao i mi, osjećati neugodno kad budemo o tome pričali u razredu, dodala je 18-godišnja Sušić.

Ova inicijativa, koja okuplja mlade iz cijele Hrvatske, ne smatra spornim cijeli zdravstveni odgoj, već samo jedan dio, dok ostala tri modula - o zdravoj prehrani, prevenciji ovisnosti i prevenciji nasilja - podržavaju.

Prosvjed je podržao Gradski odbor Mladeži HDZ-a, čiji predsjednik Dalibor Jelić objašnjava što znači poruka "To nije moj medo" na plakatima prosvjeda uz sliku medvjedića s tijelom konja. 

- Promoviraju se neke ideologije i stavovi kao što su homoseksualnost i radikalni feminizam koje se ne podudaraju s moralnim vrijednostima građana, kojih je 90 posto kršćana. Treba djecu educirati o spolnim bolestima, ali mislim da u četvrtom razredu osnovne škole to nije prikladno, kazao je Jelić.

Prosvjednici su donijeli igračke, koje će donirati udruzi Sv. Vinka na Vidikovcu. Prosvjed traje do 18 sati. (M. JERIN, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter