Nema nervoze među hotelijerima


Zadnji lipanjski vikend kojim se otvaraju vrata glavne sezone u znaku je većeg dolaska stranih turista u Hrvatsku, pa tako i Istru, najbliže odredište na Jadranu. Promet na cestama bio je nešto gušći nego inače, iako većih zastoja i gužvi još nije bilo.

Prema podacima operativno komunikacijskog centra Policijske uprave Istarske od petka do nedjelje u 12 sati preko istarskih graničnih prijelaza ušlo je 178.468 stranih državljana, a izašlo njih 147.759.

Lijepo vrijeme i nešto više temperature zadnjih su dana definitivno pogodovale većim dolascima u ovom periodu koji će se značajno povećati već idućeg vikenda kada počinju školski praznici i Austriji i Nizozemskoj, a tjedan kasnije i u pojedinim njemačkim pokrajinama. Od 1. srpnja može se očekivati i veći broj čeških turista budući da tada u toj zemlji također počinju školski praznici.

Prema svemu sudeći ova godina srećom neće biti slična prošlogodišnjoj koja je pokazale boljke upravo u ovom periodu. Naime, nakon praznika za Duhove koji su lani padali u lipnju do sredine srpnja hotelijeri i privatni smještaj borio se za buking i svakog gosta, dok su se kampovi loše punili zbog iznimno kišovitog ljeta.

Ove godine kalendar vjerskih i školskih praznika te vrijeme pogoduju istarskom turizmu koji će prvih šest mjeseci zasigurno završiti u plusu. Rezultati će se doduše znati tek tokom ovog tjedna. Ipak, istarski se hotelijeri hvale dobrom predsezonom. Rovinjska Maistra je to objavila još za vrijeme Red Bull Air Racea prije mjesec dana, a pulski Arenaturist sada zbraja pozitivne brojke.

- U prvih pet mjeseci Arenaturist je ostvario čak 13 posto više noćenja nego lani, odnosno 226 tisuća .Ovogodišnji kalendar praznika omogućio je da se u pet mjeseci ostvare bolji rezultati od prošle sezone. Upravo je takav kalendar utjecao na prošlogodišnji lipanj kada su ostvarena rekordna noćenja, te u usporedbi sa trenutno ostvarenim i očekivanim dolascima do kraja mjeseca, očekujemo da će lipanj biti lošiji za četiri do pet posto.

Arenaturist je lani u lipnju ostvario 465 tisuća noćenja. Ipak, ako zbrojimo prethodno ostvarena noćenja u prvih pet mjeseci, prva polovica godine bit će u plusu, i to za tri do četiri posto u odnosu na lani, kaže nam voditeljica prodaje i marketinga u pulskoj hotelskoj kući Manuela Kraljević.(Barbara BAN)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 

 


Podijeli: Facebook Twiter