Nema nadležnih za zbrinjavanje divljači stradale na državnim cestama?!

Lešina srne odbačena uz državnu cestu
Lešina srne odbačena uz državnu cestu

Već nekoliko dana uz državnu cestu Buzet - Požane kod mjesta Podrečak raspada se lešina srne stradale u naletu vozila. Prometna nesreća dogodila se u subotu u 6.30 sati kada je 46-godišnjak, upravljajući automobilom VW Passat pulskih registarskih oznaka u smjeru Požana, na ravnom dijelu ceste prednjim dijelom udario u srnu koja je pretrčavala kolnik te je nastala materijalna šteta. O događaju je, saznajemo od Suzane Sokač iz Policijske uprave istarske, obaviješten koncesionar - Istarske ceste iz Pule te lovačko društvo koji, međutim, nisu izlazili na mjesto događaja.

Cesta nije lovište

Ovo je drugi slučaj u zadnjih šest mjeseci da stradala divljač danima leži uz državnu cestu. U lipnju prošle godine, također uz cestu Buzet - Požane danima se raspadala lešina srne stradale uslijed naleta vozila pa je očito da još uvijek nije precizno riješeno pitanje nadležnosti za uklanjanje lešina divljači uz državne prometnice.

U Istarskim cestama saznajemo da su stradalu životinju dužni maknuti s kolnika ceste, obavijestiti Centar 112 i vlasnika ceste, a u ovom slučaju su to Hrvatske ceste. Za razliku od Hrvatskih cesta koji će nam odgovor naknadno dostaviti, predsjednik Lovačkog saveza Istarske županije Graciano Prekalj ponovio nam je da na temelju članka 9. Zakona o lovstvu cesta nije lovište i stoga Hrvatski lovački savez i dalje preporuča da lovačka društva ne preuzimaju divljač stradalu na javnim cestama.

Hrvatski lovački savez dopisom iz svibnja prošle godine lovačkim društvima sugerira da ne preuzimaju divljač stradalu na javnim cestama zbog tumačenja je da onaj tko preuzme divljač dužan snositi štetu na vozilu. Lovoovlaštenici često preuzimaju stradalu divljač s javnih cesta te lešine zbrinjavaju isključivo zbog dobre lovačke prakse budući da se ipak radi o stradaloj divljači pa u tim slučajevima postoji dobra volja i "moralna potreba" za takvim postupanjem. Međutim, s obzirom na učestalost prometnih nesreća zbog naleta automobila na divljač na javnim cestama te zbog činjenice da se lovoovlaštenicima preuzimanje stradale divljači s javnih cesta u parničnim postupcima zbog naknade štete često tumači njima na štetu, predlaže im se da ne preuzimaju stradalu divljač s javnih cesta. (Napisala i snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter