Nekad smo sezonski radili do kraja listopada

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Prema biltenu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, u Rovinju je u kolovozu bilo ukupno 266 nezaposlenih, no vjerojatno će taj broj rasti kako se broj turista smanjuje. Inače, Rovinj je jedini grad u Istri koji je u kolovozu u odnosu na srpanj bilježio rast nezaposlenosti - i to za četiri posto. Treba napomenuti da su trendovi u prvom polugodištu bili obećavajući. Naime, kako je nedavno izjavio prvi čovjek Rovinja Giovanni Sponza, nezaposlenost je u ovom gradu za spomenuti period bila u padu za čak 34 posto.

Od ukupnog broja nezaposlenih 163 je muškaraca, a 170 žena. Ono što zabrinjava je činjenica da je u kolovozu veći broj novoprijavljenih osoba na Zavodu, njih 45, dok ih je u svibnju, recimo, bilo 41.

Pitaju me koliko imam godina

Naravno, statistike ne mogu prikazati stvarnu sliku, no za očekivati je da će nezaposlenih u rujnu biti 400-tinjak, kao i lani, a taj će broj sve do ožujka, travnja rasti kada prijeđe i brojku od 700 nezaposlenih, što bi bilo oko pet posto ukupnog stanovništva. To nam potvrđuju i naši sugovornici koji se nalaze u toj statistici i koji ukoliko su sezonski radnici, nakon sezone traže posao.

- Sezona, odnosno period zapošljavanja je sve kraći. Nekad bih radila do kraja listopada, a sada ću vjerojatno raditi do kraja rujna. Posao tražim svaku zimu, odnosno od kraja do početka iduće ljetne sezone. Ove sam godine počela raditi u lipnju, a ovo će biti treća zima da tražim posao. Najviše su traženi kuhari, konobarice i slična zanimanja, ali to krene u ožujku i travnju. Ja nemam iskustva u toj branši pa tražim posao u trgovini, no tu sam limitirana i godinama. Iako znam da me ne smiju pitati koliko imam godina, redovito me pitaju taj podatak, kao i imam li djece, jesam li zdrava, obolijevam li često. Nikada vam direktno ne kažu da imate previše godina, ali vas više nikada ne pozovu. Na Zavodu za zapošljavanje uvijek izađu ususret, no i oni ne mogu ponuditi posao kojeg nema. Javljala sam se i za ono što je za mene i za ono što nije. Čak je i mjesto čistačice teško dobiti. U velikim hotelijerskim kućama imaju godinama iste sezonce, pa je i tamo teško upasti. To je javna tajna da im se daje otkaz po završetku sezone i zapošljava druge, prepričava nam iskustvo o svojem traženju posla jedna sugrađanka od navršenih 40 godina, sa srednjom stručnom spremom.

Kako skupiti devet mjeseci rada

- Godine nas limitiraju. Kao što sam rekla, redovito te u telefonskim razgovorima pitaju koliko imate godina. Što ste stariji, to je teže naći posao i prodavača i bilo što drugo. Ja sam prihvaćala sve. Posao čistačice sam odradila tek nekoliko puta na zamjeni. Ove ću godine imati onih devet mjeseci koliko je potrebno da dobivam naknadu sa Zavoda, no nije mi to cilj. Dok sam mlada i zdrava hoću raditi i zaraditi, ali otkako više ne radim u trgovini gdje sam bila zaposlena, nisam uspjela skupiti devet mjeseci rada. To vas traženje i zvrckanje izmori, ali što je, tu je. Činjenica je da je zimi vrlo malo oglasa za zapošljavanje. Onda sve krene i najviše se traže osobe za ugostiteljstvo, nešto u trgovini, ali tu traže mlađe, zaključila je te pojasnila da je na kraju dobila posao preko poznanika - raspitujući se slučajno naišla na informaciju.

Drugi sugrađanin, po zanimanju zidar, ima nešto pozitivnije iskustvo. Kaže da posao traži tek mjesec dana i nada se uskoro zaposliti. "Tromjesečni ugovor mi je istekao, ali se nadam da ću brzo naći novi posao", zaključio je i otišao na razgovor u Zavod za zapošljavanje. (Mihaela MEDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter