Neizvjesna daljnja sudbina TV Istre

Na TV Istri zaposleno je 16 novinara i tehničara i 15-ak honorarnih suradnika (V. KARUZA/Arhiva)
Na TV Istri zaposleno je 16 novinara i tehničara i 15-ak honorarnih suradnika (V. KARUZA/Arhiva)

Ovih je dana na  web stranicama Financijske agencije objavljeno da je prijedlog za sklapanje predstečajne nagodbe TV Istre odbijen na Trgovačkom sudu u Rijeci.

Odluku o odbacivanju prijedloga stečajna sutkinja Ema Brdovčak donijela je još 22. svibnja, nakon više od godinu dana postupka predstečajne nagodbe ove regionalne televizije s županijskom koncesijom koja se u tom razdoblju pokušala osoviti na noge. Razlog za odbacivanje predstečajne nagodbe izostanak je odluke vlasnika TV Istre, tvrtke Puljanka d.d., o dokapitalizaciji TV Istre, odnosno povećanju temeljnog kapitala, što je bilo ugrađeno u prijedlog predstečaja kao jedan od načina namirenja tražbina koji je kao opcija ponuđen svim vjerovnicima televizije.

"Srušena" nagodba

Pokretanje postupka predstečajne nagodbe "po skraćenom postupku" zbog duga od 1,6 milijuna kuna, uz suglasnost i sudjelovanje vlasnika, zatraženo je lani 5. lipnja. Sačinjen je plan financijskog restrukturiranja koji, među ostalim, predviđa i dokapitalizaciju TV Istre za koji je u svibnju prošle godine glasalo 92 posto vjerovnika tvrtke, među kojima i Puljanka. No, uz prijedlog stečajne nagodbe nije dostavljena odluka o povećanju temeljnog kapitala društva i odluka o izmjeni izjave o osnivanju društva, što je uvjet da predstečajna nagodba ima snagu ovršne isprave. Stoga je Trgovački sud u Rijeci u veljači ove godine pozvao predlagatelja da dopuni prijedlog nagodbe.

Početkom travnja je sud obaviješten da je tražbina vjerovnika tvrtke Andre iz Pule ustupljena trojima članovima Uprave, Snježani Šestan, Jeleni Vitasović i Milanu Pavloviću. No, i dalje su nedostajale odluke o povećanju temeljnog kapitala društva i o izmjeni izjave o osnivanju društva koje je mogao donijeti jedino vlasnik (Puljanka), a nije, pa je sud predstečajnu nagodbu konačno odbacio.

- Tijekom trajanja postupka predstečajne nagodbe TV Istra ispunila je sve ciljeve koji su tim postupkom zacrtani. Uspostavljena je likvidnost i solventnost, ispunjavane su dospjele obaveze prema svim dobavljačima, a uz uspostavu redovne mjesečne isplate radnicima i honorarnim suradnicima nadoknađene su i isplaćene sve zaostale plaće iz prethodnog razdoblja, kaže član Uprave Milan Pavlović.

Pavlović objašnjava da je provedena i racionalizacija poslovanja i uvedeno kvalitetnije upravljanje rashodima, a pritom ni jednom djelatniku TV Istre nije otkazan ugovor o radu.

"Prosjek visine isplaćene neto plaće na TV Istri je 5.500 kuna, a jedino su umanjene plaće članova Uprave, i to za 25 posto. Ugovoreni su novi poslovi i pronađeni novi poslovni partneri, a usprkos svim poteškoćama koje pogađaju sektor i krizi u industriji oglašavanja u 2014. godini zabilježen je pozitivan rezultat poslovanja i ostvarena dobit. Međutim, rušenjem predstečajne nagodbe sve je to bačeno u vodu", kaže Pavlović koji smatra da su djelatnici TV Istre postali nedužne žrtve promjena vlasničke strukture u Puljanci koju je krajem 2013. godine od Alberta Faggiana preuzela zagrebačka tvrtka CCS.

Žalba TV Istre

TV Istra je na odluku stečajne sutkinje uložila žalbu Visokom trgovačkom sudu u Zagrebu, od kojeg očekuje skoru odluku. U slučaju da stečaj postane izvršan, već se idući tjedan očekuje blokada računa TV Istre.

Komentar smo pokušali dobiti i od Uprave Puljanke d.d., međutim osoba ovlaštena za zastupanje tvrtke, Zoran Vencl, jučer je bio na službenom putu, ali nam je obećao odgovoriti na pitanja koja se tiču sudbine TV Istre i njenih radnika. (A. DAGOSTIN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter