Nedužni Pazinac 30 godina ne može u Europu

Ivica Gržinić s dokumentom koji mu zabranjuje ulazak u sve zemlje Schengena (M. RIMANIĆ)
Ivica Gržinić s dokumentom koji mu zabranjuje ulazak u sve zemlje Schengena (M. RIMANIĆ)

Pazincu Ivici Gržiniću zabranjen je ulazak u sve zemlje schengenske zone a da mu razlog tomu, kao u Kafkinom romanu "Proces", nikada nitko nije obrazložio. Gržinić je član Gradskog vijeća Pazina, u prethodnom je mandatu bio i zamjenik gradonačelnika. Poznat je sportaš, i to u međunarodnim razmjerima, predsjednik je Hrvatskog biciklističkog saveza i član Hrvatskog olimpijskog odbora, ali u Europu ne može.

Više od tri desetljeća pokušava riješiti ovaj problem, ali bezuspješno, pa je nakon te nesvakidašnje kalvarije, koju još uvijek prolazi, odlučio prvi put javno progovoriti o svom gotovo nestvarnom problemu. Njemu je u Rijeci daleke 1977. godine iz prijateljeva automobila ukraden pasoš. Slučaj je odmah prijavljen policiji koja je izvršila očevid i izdala potvrdu o krađi tog dokumenta. Činilo se tada da će sve biti u redu, no prvi ozbiljan problem dogodio se 1983. godine kada je s juniorskom biciklističkom ekipom otputovao u Njemačku. Na granici je njemačka policija obavljala rutinski pregled, sve je teklo uobičajenom procedurom… Odjednom, iz granične postaje izlaze policajci s automatskim puškama i psima te uhićuju Ivicu Gržinića.

Njemačka ga policija obavještava da je nepoželjan u njihovoj zemlji kao i to se njegovo ime nalazi u knjizi osoba koje traži Interpol.

Sproveden je bez previše riječi u jednu podzemnu prostoriju u kojoj je zadržan punih šest sati.

"Cijelog su me fotografirali i na kraju rekli: vama je putovnica ukradena, a lopov koji ju je ukrao krao je po cijeloj Europi". Tada je doznao i da mu je Francuska izdala zabranu ulaska.

Ovaj ga je slučaj primorao da sam prione rješavanju problema koje mu je prouzročila ukradena putovnica. Nažalost od tada, a prošlo je gotovo 27 godina, od Ministarstva unutarnjih poslova tadašnje Jugoslavije, a kasnije Hrvatske, nije dobio odgovor zbog čega je nepoželjan u zemljama Europske unije. (Mirjan RIMANIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter