Nedešćina: Uskršnji bon za umirovljenike, domaćice i nezaposlene

Učenici imaju besplatne udžbenike, plaćen im je prijevoz, isplaćuju se stipendije (A. ŠĆULAC)
Učenici imaju besplatne udžbenike, plaćen im je prijevoz, isplaćuju se stipendije (A. ŠĆULAC)

Kada je vijeće Nedešćine prije skoro četiri godine započelo s radom, a ja s funkcijom načelnika, preuzeli smo financije koje su bile sve samo ne dobre. Običavao sam tada govoriti da smo u mračnom tunelu i kako moramo pronaći put van, a danas možemo svi zajedno to i konstatirati. Stoga s radošću mogu poručiti kako smo danas općina bez ikakvih dugova, rekao je na posljednjoj održanoj sjednici Općinskog vijeća načelnik Gianvlado Klarić, nakon jednoglasnog izglasavanja točke o izvršenju proračuna za proteklu godinu.

Mali proračun

Općina ju prihodovala 12,9 milijuna kuna, rashodi su iznosili 11,1 milijun pa je tako prvi put u posljednjih deset godina ostvareno poslovanje u plusu i to od 1,8 milijuna kuna. Kada se tome pridoda da je pokriven i sav manjak od prijašnjih godina, u općinskoj blagajni ostaje višak od 132 tisuće kuna. Pohvale za realizirani proračun stizale su i od oporbenih vijećnika. Vijećnica s nezavisne liste Susie Blašković, rekla je kako je rad općinske uprave, načelnika i vijeća, dokaz da se i s najmanjim proračunom od svih općina Labinštine, može učiniti mnogo.

- Općina smo koja izvršava na vrijeme obaveze prema svima. Naši učenici imaju besplatne udžbenike, plaćen im je prijevoz, isplaćuju se stipendije učenicima i studentima, redovito se financiraju i sve druge djelatnosti od socijale, sporta pa do kulture, i zato pohvaljujem rad na ostvarenom proračunu, rekla je Blašković.

Luka Klapčić (HNS) upitao je načelnika Klarića kako će se odvijati promet u naselju Vrećari, gdje se uskoro kreće s izgradnjom novog dječjeg vrtića. Put prema budućem gradilištu uzak je i dostatan za prolaz tek jednog vozila, a mimoilaženje je moguće samo na tri mjesta. "U Vrećarima ima jako mnogo djece, igraju se i voze biciklima na toj cesti, izgradnjom vrtića promet će se znatno pojačati, pa me brine sigurnost te djece," rekao je Klapčić.

Sigurnost na cesti

Načelnik Klarić, odgovorio je kako će se o toj prometnici više raspravljati i tražiti rješenje kad krene gradnja vrtića, a za početak se razmišlja o postavljanju uspornika, kako vozači ne bi mogli prebrzo voziti.

- Krajem ovog mjeseca bit će raspisan natječaj za ponuđača radova na izgradnji vrtića, i kad vrtić bude sagrađen, učinit će se sve da prilaz njemu bude neometan i siguran, odgovorio je Klarić.

Na sjednici su izglasane i točke o dodijeli novčanih sredstava za rad političkih stranaka i nezavisnih listi u godišnjem  iznosu od 42.600 kuna. Vijeće je donijelo i odluku o povišenju vrijednosti Uskršnjeg bona za 50 kuna, tako da on sada vrijedi 200 kuna, a dodijelit će se solidarno svim korisnicima prava socijalnog programa, nezaposlenima starijim od 50 godina, umirovljenicima te domaćicama. (A. ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter