Nebo se otvorilo iznad Fažane i Brijuna

(Manuel ANGELINI)
(Manuel ANGELINI)

Pljuskovi praćeni grmljavinom obrušili su se u noći s petka na subotu na jugozapadnu Istru, ali su obilnim padalinama mogli svjedočiti samo stanovnici pojedinih područja na jugu poluotoka. Istarski meteorološki portal na svojoj je stanici u Fažani izmjerio 58 milimetara ili litara kiše po kvadratnom metru, a na Brionima 54 milimetara, dok je u isto vrijeme u Puli palo bitno manje kiše - 15 milimetara.

Jaka kiša koja je pod svjetlom munja padala u naletima nalikovala je ljetnim prolomima, koji također zahvaćaju relativno manja područja. Zanimljivi su podaci Hidrometeorološkog zavoda da je do danas u 7 sati kroz 24 sata u Puli palo 23 milimetara, a na pulskom aerodromu tek četiri milimetra. Pazin je u isto vrijeme mjerio 23, a Poreč zanemarivih 0,5 milimetara.

I podaci Istrameta ukazuju na neujednačenost oborina - dok je u Fažani palo gotovo 60 litara, u Vodnjanu je bilo oko 20, a u Medulinu nešto više od tri litre po metru četvornom. Uvjerljivo najviše kiše preksinoć je palo na širem riječkom području.

Ni u narednim danima ne treba se nadati stabilizaciji vremena, a obilne kiše morali bi, prema prognozama, očekivati i u ponedjeljak. (Z. S.)


Podijeli: Facebook Twiter