Ne zna se kako će se selektirati otpad u zgradama

Gradonačelnik Boris Miletić odgovara na pitanja vijećnika (N. LAZAREVIĆ)
Gradonačelnik Boris Miletić odgovara na pitanja vijećnika (N. LAZAREVIĆ)

Na aktualnom satu Gradskog vijeća grada Pule u srijedu vijećnici su se interesirali o brojnim gradskim investicijama, od bazena, selektiranja otpada i kružnog toka u Šijani do stavljanja u funkciju bivših vojnih objekata i Mornaričke bolnice nakon izgradnje nove pulske bolnice.

Obračun odvoza i dalje nepoznanica

Najzanimljivije pitanje, a potom i odgovor, odnosili su se na selektiranje otpada u višestambenim zgradama. Na pitanje Denisa Buršića kako će se selektirati otpad u zgradama te kako će se odnositi krupni otpad, direktor Pula Herculanee Igor Stari rekao je da ne zna, jer ne zna još niti država koja već tri godine nije donijela potrebnu uredbu.

- Na razini grupacije mi smo dostavili određene prijedloge, ali ne treba tu puno izmišljati, već je dovoljno kopirati ono što je vani već odavno provedeno. Od 2008. mi smo ulagali u taj sustav, koji sada već ima i jasne konture, pa ćemo do kraja godine imati čak 10 tisuća kuća, uključujući Fažanu i Ližnjan, koje su u sustavu individualne selekcije otpada po principu "Od vrata do vrata". U centru grada radimo podzemne kontejnere i to se nastavlja, a za vanjski gradski prsten i višestambene zgrade ne mogu reći kako će biti riješeno, dok država ne odredi kako će se obračunavati odvoz: po volumeni, veličini stana, ili pak, kao u nekim državama, potrošnji vode, jer ima i toga, rekao je direktor Stari i rezimirao da se infrastruktura radi, da je napravljeno puno, ali da treba sačekati odluku države.

Govoreći o glomaznom otpadu rekao je da je i njega sve više jer nema više posuda na javnim površinama, te naglasio da Herculanea po pozivu dolazi po takav otpad, ali ih treba nazvati. Također, rekao je, zajedno sa zelenim otpadom, može se odlagati i u reciklažnim dvorištima na Kaštijunu, u Metisu, a gradi se i u Valmadama. I pitanje glomaznog i zelenog otpada također treba riješiti država, zaključio je direktor Stari. Gradonačelnik Boris Miletić nadovezao se i rekao je situacija u Puli dobra, ali da je potrebno još puno posla da se dohvati europski prosjek, ali da Hrvatska neće stići realizirati preuzete obveze gospodarenja otpadom do 2020. godine te će svi građani morati plaćati penale.

Frustriraju prazni vojni objekti

Odgovarajući na pitanja o premještanju vatrogasaca iz centra grada, Miletić je odgovorio da se na tome radi već dugi niz godina, da su u prostornim planovima predviđene dvije lokacije, obje iznad obilaznice, ali da to nije mali zahvat i zahtjeva velike financijske izdatke. Zbog toga će zatražiti da se taj projekt uvrsti u Operativni program RH kako bi ga mogli financirati iz Strukturnih fondova EU-a. Isti smjer čeka i projekt hospicija, odnosno da se dio sredstava za njegovu gradnju povuče iz Strukturnih fondova koji takve objekte financiraju i do 85 posto vrijednosti investicije pa bi se oslobodila proračunska sredstva za neke druge projekte.

Miletić je govorio i o stavljanju u funkciju vojnih objekata o čemu je kaže razgovarao i s premijerom Andrejom Plenkovićem, a u povodu 25. godišnjice otkako je JNA napustio grad Pulu 16. prosinca 1991. godine.

- Rekao sam premijeru da je apsurd, neodgovorno, čak i frustrirajuće imati toliko praznih objekata, koji propadaju i koji su toliko devastirani, a premijer se s tim složio, rekao da su upravo zato oformili novo ministarstvo i da bi sada sve to trebalo biti puno ažurnije, rekao je Miletić.

U dijelu pitanja zašto je cijena bazena sa 45 došla na 65 milijuna i nije li zato bivši direktor Pula sporta Erik Lukšić dao ostavku, gradski čelnici odgovorili su da je to maksimalna cijena koja uključuje sve parametre gradnje, a koje u idejnom projektu nije bilo moguće znati te da će se tek po provedenom natječaju znati prava cijena, ali i da to nema veze s Lukšićevom ostavkom koji je otišao iz privatnih razloga. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter