Ne želimo da nam betonom izgrade Rabac broj dva

Tanja Pejić, Igor Dundara, Ivona Kiršić i Elena Brnjac
Tanja Pejić, Igor Dundara, Ivona Kiršić i Elena Brnjac

- Nakon predstavljanja video zapisa ovoga vrijednog istarskog kraja, dopustite da vam predstavim naše argumente koje smo saželi u četiri točke, uz važnu napomenu, kako je do izmjene prostornog plana došlo zbog inicijative investitora nakon kojeg je 2012. sazvana sjednica Gradskog vijeća o prihvaćanju inicijative za pokretanje postupka ciljane izmjene županijskog prostornog plana, kojeg je predlagatelj bio labinski gradonačelnik, a inicijativa tvrtke Maxi Mare, čime želimo naglasiti polaznu točku ovog procesa, rekla je danas na konferenciji za medije, Tanja Pejić aktivistica Građanske inicijative "Volim Prtlog". Povod je bila sjednica Gradskog vijeća od 4. studenog prošle godine na kojoj je donesena odluka o izradi  Urbanističkog plana uređenja turističkog razvojnog područja Prtlog. Uz Pejić na konferenciji su bili prisutni i aktivisti, Igor Dundara, Ivona Kiršić te Elena Brnjac.

Kupili hektare

Pejić je istaknula kako se protive pogodovanju investitorima jer se sumnja kako se zemljište u Prtlogu kupovalo od još 2007. te danas ima više od 34 hektara kupljenog zemljišta. Aktivisti su naveli i kako se mještanima Prtloga godinama govorilo da neće biti nikakve gradnje jer se radi o zaštićenom području, a nakon prodaje je to područje pretvoreno u građevinsko koje sada ima puno veću vrijednost. Naveli su da je 2011. Londonska tvrtka „Emac Capital“ u britanskom veleposlanstvu predstavila tri velika projekta u Istri, i to u Vodnjanu, Labinu i Balama, te se iz inicijative „Volim Prtlog“ pitaju kako su oni znali da će tamo graditi ako je Grad Labin predlagao izmjene prostornih planova tek krajem 2012. Pejić je navela da su opozicijski vijećnici tražili zapisnike sa svih sastanaka koji su se vodili s investitorima, međutim nikad ih nisu dobili, te je upravo zbog toga što su opozicijski vijećnici tražili materijale, zapisnike, razvojne projekte, analize, tko je sudjelovao u tim dogovorima, sve ostalo u tajnosti do danas.

Na konferenciji je rečeno kako Grad Labin nije pristupio izradi jedne od temeljnih tehnika u planiranju i upravljanju održivim razvojem, a to je procjena prihvatnih kapaciteta, što za Prtlog ima osobitu važnost zbog nekoliko osnovnih činjenica. Zbog posebne važnosti kvalitete okoliša, postoji opasnost, ukidanja oznake zaštićeno, ukoliko se ugrozi okoliš zbog kojega je to područje dobilo kategorizaciju zaštićenog krajobraza. Nikakva obećanja o pažljivom pristupanju s ovim područjem se ne smiju prihvatiti ukoliko se ista ne izradi. Bez ove analize prijeti nam gubitak jedine preostale zelene oaze, te aktivisti podsjećaju da je tvrtka“ Hillis četiri d.o.o.“ kupila više od 34 hektara, a odobrena im je investicija na nekih sedam, pa poručuju javnosti da ne misli kako su ovo područje kupili radi posjedovanja zelenih površina.

Prijavili inspekciji

- Svi koji ovdje živimo znamo kako do tih područja dolazimo, znamo da ta područja nemaju razvijenu infrastrukturu te se  nameće pitanje tko će graditi potrebnu infrastrukturu, ceste, kako će se tamo graditi na temelju postojeće ceste, kako će prolaziti građevinska mehanizacija i slično. Takva izgradnja nema veze s održivim razvojem jer se radi o intervencijama na zemljištu, o narušavanju bio raznolikosti, a poslije toga slijedi boravak tisuću ljudi, dolazak autobusa, a mi u Prtlogu ne želimo Rabac broj dva, poručili su.

Aktivisti Udruge "Volim Prtlog" rekli su kako je iz navedenih  razloga Civilna platforme Istre, prošle godine prijavila Istarsku županiju Inspekciji za zaštitu okoliša zbog izostanka provedbe strateške procjene utjecaja na okoliš, odnosno kršenja Zakona o zaštiti okoliša prilikom donošenja Strategije.

- Kao zaključak želimo istaknuti da ovo nije strategija Grada Labina, jer bi ona morala sadržavati sve potrebne analize i ispitivanja kojima bi se ista razvila. Ovo je strategija investitora koja je samo njemu isplativa.

Borba za Prtlog

Zaključno su poručili da je ''Borba'' za Prtlog, borba za budućnost i interes lokalne zajednice, za transparentno i prije svega odgovorno ponašanje lokalne vlasti. Kako će građani vrednovati postupak kojim su obmanuti (počevši od prodaje terena do uskraćivanja potrebnih informacija), vidjet će na predstojećoj peticiji koju spremaju. Ostanu li građani ravnodušni za ovakvo neodgovorno djelovanje, suprotno interesu lokalne zajednice, znači da podržavaju ovu malverzaciju ne samo prostora već i ljudskih sudbina. (Adriano ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter