Ne smiju u Motovunsku šumu prije 15. rujna

(G. ČALIĆ ŠVERKO)
(G. ČALIĆ ŠVERKO)

Iako sezona bijelog tartufa počinje tek 15. rujna i traje do 31. siječnja, pojedini tartufari već su krenuli u potragu za ovom skupocjenom podzemnom gljivom. Na prilazima Motovunskoj šumi, najpoznatijem staništu tartufa, Šumarija Buzet upravo postavlja pedesetak ploča s dva važna upozorenja; da prema Pravilniku o zaštiti gljiva nije dozvoljeno sakupljanje tartufa prije 15. rujna te da e nakon toga datuma, na površinama kojima gospodare Hrvatske šume, sakupljanje dozvoljeno samo uz prethodno ishođenu dozvolu u područnim šumarijama.

Ploče su, kaže upravitelj Šumarije Buzet Neven Degmečić, postavljene na ulazima u državnu šumu, u pravilu tamo gdje graniče dva šumska odsjeka ili su prijelazi preko vodotoka.

- Nema ulaska u šumu prije 15. rujna, a nakon toga isključivo s dozvolom. Svako nepridržavanje ovih propisa prijavljivat će se nadležnim inspekcijama. Prošle godine je bilo kontrole, ali nije podnesena niti jedna prijava. Pripremali smo polako tartufare na red. Ove će godine kontrole biti učestalije, ali više nema upozorenja, odmah ide prijava.

U međuvremenu je osnovana i Udruga tartufara Istra, koju vidimo kao partnera, koja podržava uvođenje reda i sama je tražila postavljanje ploča. Zatražila je i popis onih koji su platili dozvolu da bi se mogli međusobno kontrolirati. To smo usuglasili, a u iduća dva tjedna planiramo zajednički obilazak šume i očekujemo pozitivan odjek na sve što pouzimamo da bismo uveli reda u Motovunsku šumu, ističe voditelj Uprave šuma Podružnice Buzet Christian Gallo.

Prema novom cjeniku, sezonska dozvola za sakupljanje tartufa u državnim šumama stoji 1.700 kuna, no šumari su išli s inicijativom prema Direkciji Hrvatskih šuma da se članovima Udruge tartufara omogući 20-postotni popust. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter