Ne smeta joj što je često jedina u selu

Nona Annunziata s obitelji  i načelnikom Općine
Nona Annunziata s obitelji i načelnikom Općine

Obnavljaju se kuće i u selu Gomila Gornja, selu koje se smjestilo iznad ceste Buje – Oprtalj, ali jedini stalni žitelj je Anunziata Biloslavo koja je upravo proslavila 90. rođendan. Okupila se najuža obitelj, kćerka Alida i sin Marino, a sa tortom i čestitkama došli su i predstavnici Općine Grožnjan, načelnik Claudio Stocovaz i pročelnica Valerija Dešković Mirosav.

Vremešna, vedra i vitalna

Anunziata je rođena prije točno 90 godina u selu Bužleti u obitelji Sau, ne tako daleko od Gomile Gornje. Muž joj je umro 1988. godine i od tada je vedra i vrlo pokretna Anunziata sama. Ljeti i vikendom selo je punije, dolaze susjedi koji su tu živjeli u svoje obnovljene kuće, ima i novih susjeda, ali najveći dio zime je sama.

- Ne smeta mi, navikla sam, zatvorim se, gledam televiziju. Hvala Bogu, zdrava sam – kaže Anunziata primajući čestitke za svoju dugovječnost u kojoj je dobila četvero unučadi i dvoje praunučadi. Tu je u istoj kući već 61 godinu, ali više voli vrijeme provoditi vani, u vrtu najviše. Još i sada ode u šparoge, a kažu njeni da bolje zna svaku kuću od poštara pa mu pomogne u dijeljenju pošte. Život je uglavnom provela u svome selu baveći se poljoprivredom, kao i mnogi drugi u to vrijeme. Kaže da ne jede puno, najviše voli povrće, meso ne toliko…

Posjet općinskog načelnika

- Nona prati sva zbivanja preko televizije, mene zove da mi kaže neke rezultate utakmica i ako je neki igrač bio dobar – dodaje sin Marino koji sa sestrom Alidom dođe često u obilazak. Naprave što treba, ali nona Anunziata nije zahtjevna, ona voli svoj red i mir. Na sreću, zdravlje je dobro služi, pokretna je i može sve sama napraviti u kući. Bila je zadovoljna što su čestitari stigli.

- Imamo na području općine šest devedesetogodišnjaka koje redovito posjećujemo za rođendane, donesemo tortu, nešto malo darova i popričamo s njima, da osjete da smo i mi tu, da nisu sami – kaže grožnjanski načelnik Stocovaz. Razgovor je zatim tekao uz prigodnu zakusku i rođendansku tortu. (L. JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter