Ne gase požare, ali ispumpavaju podrume

Vatrogasci ovo ljeto ispumpavaju poplavljene podrume
Vatrogasci ovo ljeto ispumpavaju poplavljene podrume

Neuobičajeno kišni srpanj, svi već znamo, obilježio je ovo ljeto u Istri. Rekordne dnevne i mjesečne količine oborina zabilježene su u brojnim hrvatskim mjestima (Ist, primjerice, zabilježio je 294 milimetara u jednom danu). U Istri je pak Poreč, prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, izjednačio svoj dosadašnji srpanjski maksimum iz 2002. godine kada je palo 153,9 litara po četvornom metru. U Pazinu je pak od 31 dana u srpnju kišilo čak 22, dok inače, u prosjeku, taj mjesec ima svega devet dana kiše. U istom je gradu Državni hidrometeorološki zavod na mjesečnoj razini evidentirao 216 milimetara kiše.

Iako ovako kišna ljetna sezona nikako ne veseli turističke radnike ni turiste, jedini zadovoljni su vatrogasci koji mogu barem malo odahnuti, sigurni da požara neće biti. No, nisu bili besposleni jer su imali posla oko takozvanih tehničkih intervencija. U praksi je to uglavnom značilo pražnjenje podruma koji su poplavili zbog navale bujica vode.

Iz evidencije Vatrogasne zajednice Istarske županije za lipanj i srpanj te usporedbom ove i prošle godine, vidljivo je da je od ukupnog broja intervencija, ove godine u samo dva ljetna mjeseca bilo 573, što je povećanje od 16,2 posto u odnosu na 2013. godinu. No, požara je za 20-ak posto manje nego u istom periodu lani, ali je zato tehničkih intervencija više za 78 posto.

- Zabilježili smo 57 intervencija na gašenju požara otvorenog prostora što je 22 posto manje u odnosu na 2013. kada ih je bilo 116. Opožarena površina iznosila je 5,74 hektara, što je za 88,65 posto manje u odnosu na 2013. godinu. S druge strane, tehničkih je intervencija zabilježeno 285 što je povećanje od 78,13 posto, od toga tehničkih intervencija na objektima, i tu govorimo o ispumpavanju vode i ostalim opasnostima, zabilježeno je 126 što je povećanje od 215 posto u odnosu na 2013. godinu, istaknuo je županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac.

Od ostalih intervencija zabilježeno ih je u prometu 44 ili 25,7 posto više nego u dva ljetna mjeseca 2013. godine, a ostalih tehničkih intervencija, poput spašavanja osoba i životinja 114 ili 55 posto više u odnosu na 2013. godinu.

- S obzirom na klimatske uvjete i smanjenje intervencija na požarima otvorenog prostora povećane su tehničke intervencije svih vrsta, a posebno na spašavanju imovine od poplava na cijelom području Istre., naveo je Kozlevac. (Pišu Zvjezdan STRAHINJA i Anđelo DAGOSTIN; snimio Milivoj MIJOŠEK)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter