Natječaji za razvoj ruralnih područja u svibnju ili lipnju

Klaudio Vitasović, Anteo Milos, Renato Krulčić, Valter Flego, Tulio Demetlika i Ezio Pinzan (Danilo MEMEDOVIĆ)
Klaudio Vitasović, Anteo Milos, Renato Krulčić, Valter Flego, Tulio Demetlika i Ezio Pinzan (Danilo MEMEDOVIĆ)

Istarskim lokalnim akcijskim grupama (LAG), svima četirima, pripalo je 35 milijuna kuna iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske u razdoblju 2014.-2020., namijenjenih razvoju poljoprivrede i ostalih djelatnosti u okviru vlastitih strategija. Prije desetak dana predstavnici 54 hrvatska LAG-a, koliko ih je prošlo na natječaju i među kojima se dijeli 463 milijuna kuna, potpisali su ugovor s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem, a rezultate natječaja danas su u AZRRI-jevoj uljari San Lorenzo u Vodnjanu predstavili predsjednici grupa Ezio Pinzan (LAG Južna Istra), Tulio Demetlika (LAG Istočna Istra), Renato Krulčić (LAG Središnja Istra), Anteo Milos (LAG Sjeverna Istra) te župan Valter Flego.

Najviše sredstava pripalo je LAG-u Središnja Istra, čak 9,82 milijuna kuna, zatim Južnoj Istri 8,94 milijuna, Istočnoj Istri 8,59 milijuna, a Sjevernoj Istri 7,72 milijuna kuna.

- Još 2012. krenuli smo osnivajući LAG-ove u nešto neizvjesno, ali smo znali koji nam je cilj: pomoći našim poljoprivrednicima. Ova mjera funkcionira tako da Ministarstvo poljoprivrede preko Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR) spušta novac na lokalnu razinu gdje će grupe raspisivati natječaje i dodjeljivati sredstva, naveo je istarski župan Valter Flego, rekavši da je ovo pravi primjer decentralizacije.

Raspisivanje natječaja slijedi nakon što se ovlasti prenesu s APRRR-a na LAG-ove, ministar Tolušić rekao je da će se to dogoditi u svibnju, a Flego vjeruje da će se natječaji raspisati najkasnije u lipnju.

- OPG-ovi, poljoprivrednici i ostali mogu konkurirati na natječaje LAG-a na čijem području djeluju. Pozivam ih da se jave svojim grupama, da vide propozicije, smjernice i uvjete kako bi bili spremni za taj lipanj, naglasio je Flego.

Predstavnici LAG-ova otkrili su da su do sredstava došli prijavljujući na natječaj svoje strategije izrađene u suradnji i prema željama poljoprivrednika, obrtnika i ostalih zainteresiranih sa svojih područja. Sredstva koja će LAG-ovi dobivati služe i za njihove aktivnosti te operativne troškove.

- Od 9,8 milijuna 7,4 milijuna kuna ćemo dodijeliti za razvoj poljoprivrede, nepoljoprivredne djelatnosti na poljoprivrednim gospodarstvima, za društvene djelatnosti i ostalo. Očekujemo 51 projekt kojima ćemo prosječno dodijeliti oko 19 tisuća eura, rekao je Krulčić, predsjednik LAG-a Središnja Istra i pazinski gradonačelnik.

- Očekujemo da će Agencija delegirati ovlasti na lokalnu razinu, a certificirane osobe radit će na dodjeli sredstava. Ministarstvo u LAG-ovima dakle vidi 54 malih agencija koje će sigurno biti efikasnije nego jedna velika u Zagrebu. Nama u LAG-u Južna Istra želja je što prije podijeliti novac, jer ovo su prva konkretna sredstva i s kojima LAG počinje dobivati smisao, rekao je domaćin Pinzan predsjednik grupe koja okuplja deset jedinica lokalne samouprave, od Medulina do Rovinja, sa sjedištem u Vodnjanu.

Najmanji među LAG-ovima je Istočna Istra, pokriva područje grada Labina i četiri općine. Ali, njegova je strategija, naveo je Demetlika, ocjenjena s visokih 95 bodova, čime je zauzeo 4. i 5. peto mjesto na natječaju.

- Politika je EU-a da se provode projekti između više upravnih jedinica, a Istarska je županija pokazala da joj je upravo takvo strateško planiranje. I u našem LAG-u dodjela sredstava ići će prema projektima za koje su opredijelili sami obrtnici i OPG-ovi. Zato svi čekamo svibanj da se otvore natječaji, rekao je Demetlika, labinski gradonačelnik i saborski zastupnik.

Kako je Milos naveo, LAG Sjeverna Istra odredio si je nekoliko ciljeva, poput povećanja konkurentnosti u poljoprivredi, promicanje održivog gospodarstva, razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnom razvoju, i tako dalje.

- Jedan od ciljeva je i udruživanje radi prijenosa znanja i informacija. I to je bitno, jer od ugovorenog do realiziranog čeka nas veliki posao, a zainteresiranima treba prenijeti informacije da im je novac na raspolaganju i da shvate da je lakše doći do sredstva na ovim natječaje jer je slabija konkurencija nego na državnoj razini. Svi se mi zalažemo za decentralizaciju, ali ovo će biti i test za sve nas, rekao je Milos, novigradski gradonačelnik.

- Novac će biti vrlo bitan za razvoj ruralnih područja i poljoprivrede. Uvjeren sam da će LAG-ovi s tim sredstvima ostvariti sve ono što su planirali, zaključio je gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović.

Problem prevelike razvijenosti

Tulio Demetlika načeo je temu problema natječaja iz Programa ruralnog razvoja, rekavši da istarske jedinice lokalne samouprave u odnosu na one iz ostalih hrvatskih krajeva koči indeks razvijenosti, s obzirom da sve imaju indeks veći od 100. Župan Valter Flego otkrio je pak da je razgovarao o tome s ministricom Gabrijelom Žalac i Tomislavom Tolušićem te da je uvjeren da će se sljedeće godine dogoditi promjene uz taj kriterij. (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter