Nastupilo više od 200 malih folkloraša

Na 1. Maloj smotri folklora Istarske županije sudjelovalo više od 200 malih folkloraša (D. ŠTIFANIĆ)
Na 1. Maloj smotri folklora Istarske županije sudjelovalo više od 200 malih folkloraša (D. ŠTIFANIĆ)

Pred više stotina posjetitelja i nastupom više od 200 djece u sportskoj dvorani OŠ Jure Filipovića u Barbanu u subotu je održana 1. Mala smotra folklora Istarske županije. Nastupila su folklorna društva Istre koja u svom sastavu imaju grupu pomlatka, i mali su folkloraši tako predstavili istarsku tradiciju, kulturu i baštinu, ovisno iz kojeg djela Istre dolaze.

Uvod u Barbansko kulturno ljeto

Svoj program, odnosno plesove, svirke na tradicijskim i narodnim instrumentima, predstavili su članovi KUD-ova Dvigrad iz Kanfanara, Ivan Fonović Zlatela iz Kršana, Kumpanija Kosirići iz Tinjana, Mate Balota iz Raklja, DKUS Mendula iz Medulina, FD Pazin, KUD Rakalj, RKD Rudar Raša, KUD Savičenta iz Svetvinčenta, KUD Uljanik Pula te KUD Barban.

- Namjera je bila naglasiti važnost očuvanja i promicanja kulture i tradicije, počevši s najmlađim uzrastom. Sudionici su se predstavili pjesmom, svirkom, plesom te domaćim govorom, a uvjet je bio da prezentaciju osmisle sami, rekla nam je tajnica KUD Barban Nevia Kožljan, organizator 1. Male smotre te dodala da se radi o novoj manifestaciji koja je uvod u Barbansko kulturno ljeto pa tako i u Smotru narodne glazbe i plesa Puljštine koja se tradicionalno održava u Barbanu prve subote u srpnju, a ove godine obilježava 49. godišnjicu. Pojasnila je da je do organizacije 1. Male smotre folkloraša došlo kada su prošle godine, u kontaktima s drugim KUD-ovima, uvidjeli potrebu da se organizira smotra na kojoj bi nastupali članovi pomladaka.

Na smotri 38 točaka programa

- Budući da se u Barbanu dugi niz godina u organizaciji Katedre čakavskog saveza ostvarivala slična smotra pod nazivom "Kanat, svirka i ples naših najmlajih", prijedlog bio je da se takva smotra mladih ostvari upravo u Barbanu, rekla je Kožljan te dodala da je Savez folklornih društava Istarske županije podržao prijedlog KUD-a Barban, a voditeljica folklorne grupe KUD-a Barban Tina Trošt je razradila projekt koji je potom prezentiran svim KUD-ovima na području Istre. Pokroviteljstvo su pružili Istarska županija, Općina Barban te su uz organizatora KUD Barban, 1. Malu smotru suorgonizirali i TZ Općine Barban te Savez folklornih društava Istarske županije.

Na smotri su tako u subotu mnogobrojni posjetitelji i sudionici uživali u plesovima poput baluna, polke, šete paši, špic polki, tancu, balu de kušin, staroj polki, dolenjskem valceru, barbanskom balon, a čuli su se i zvuci roženica (sopele), miha, šurle, mišnice, vidalice, bajsa, vijulina, harmonike triještina, klarineta uz pjesme "na tanko i debelo" te recitacija na čakavskom dijalektu. Na smotri je sudjelovalo 220 članova KUD-ova i održano je ukupno 37 točaka programa. (N. SOFTIĆ, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter