Nastavu pohađaju u Buzetu, a na praksu odlaze u Kopar

Varionica - jedan od kabineta koparske tehničke škole (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Varionica - jedan od kabineta koparske tehničke škole (G. ČALIĆ ŠVERKO)

- Nismo ispred svoga vremena, ali idemo ukorak s njim, tako će na pitanje o tehnološkoj opremljenosti Srednje tehničke škole Kopar odgovoriti ravnatelj Iztok Drožina. Školsko zdanje od oko osam tisuća četvornih metara površine koje polazi 725 učenika u 33 razredna odjeljenja raznovrsnih strukovnih programa, izgrađeno je prije pet godina i opremljeno najsuvremenijim CNC strojevima pa čak i industrijskim robotima o kojima srednje škole u Hrvatskoj uglavnom mogu samo sanjati.

U koparskim kabinetima praktična znanja stječu i učenici Srednje škole Buzet. Od 2013. godine zahvaljujući financijskoj podršci Grada Buzeta, odlaze na praksu u kabinete Srednje tehničke škole u Kopru. Tijekom ove i iduće školske godine, umjesto nekoliko jednodnevnih posjeta u Kopru će kroz program Erasmus+ ukupno usavršavati četiri puta po četrnaest dana. Buzet je gotovo tri desetljeća zbratimljen s Koprom pa je ovo ujedno doprinos dugogodišnjoj suradnji dva pogranična grada.

Prvi veći projekt

U sklopu EU-programa Erasmus+ za 2015. godinu Srednja škola prijavila je naime projektni prijedlog pod nazivom CAD/CAM Technologies, vrijedan 78.000 eura. Na natječaj je pristiglo 84, većinom srednjoškolskih projekata, odobreno ih je 33, a na rang ljestvici prihvaćenih buzetski je bio na trećem mjestu s vrlo visokim brojem bodova, čak 96 od 100 mogućih. Ovo je prvi veliki projekt koji je buzetska škola uspješno kandidirala pa ga ravnateljica Marija Pavletić doživljava kao velik uspjeh za jednu tako malu školu. - Naši nastavnici projekt vode uz velika odricanja i manje više sve na bazi volonterizma i entuzijazma. U Sloveniji nastavnicima koji vode projekte priznaju određeni broj sati te sam mišljenja da bi tako trebalo biti i kod nas, ističe Pavletić.

Međunarodni projekt realizirat će se tijekom dvije školske godine, a prve aktivnosti počele su u prosincu prošle godine. Praktična nastava u Srednjoj tehničkoj školi u Kopru predviđa 14-dnevni boravak učenika od 1. do 3., i to b-razreda, buzetske Škole, polaznika smjera tehničar za električne strojeve s primijenjenim računalstvom, raspoređenih u četiri skupine, u pratnji profesora.

Uče tokariti i glodati

Praksa se održava u praktikumima partnerske koparske škole, uz vodstvo njihovih profesora. Učenici uče modelirati u računalnom programu SolidWorks, raditi na CNC strojevima (tokarilici i glodalici), uče osnove CAD-CAM tokarenja i glodanja u SolidCAM-u, rade na 3D printeru, koriste alat za elektrolučno i plinsko zavarivanje, MIG, MAG i TIG zavarivanje, rade s CNC plazmom za rezanje lima, a imaju mogućnost upoznati se i sa robotskim elektrolučnim zavarivanjem sa zaštitnim plinom. Posjećuju tvrtke koje u svom radu koriste najsuvremeniju tehnologiju, kao što su Hidria i DAG Kopar.

Voditeljica projekta, profesorica fizike Margareta Gumilar uvjerena je da je za buzetsku školu i njene učenike ovo jedna od najboljih stvari koja im se dogodila ulaskom Hrvatske u EU. Projekt je to koji će učenicima umnogome koristiti kad budu tražili posao, a prednost je ta što se pored učenika educiraju i buzetski profesori.

- Kroz Erasmus+ ukupno će u dvije školske godine proći 52 učenika. Prva grupa od četrnaest učenika bila je na praksi krajem prošle godine, sada je u Kopru druga grupa od deset učenika, a iduće školske godine na praksu odlaze još dvije grupe, ističe Gumilar.

Dvotjedna praksa

- Višestruki je značaj projekta jer učenici svoja znanja koja stječu u Buzetu mogu dograditi usavršavanjem vještina na naprednim tehnologijama, dodaje suvoditeljica projekta profesorica engleskog jezika Sanja Pincan.

Opći je cilj projekta poboljšanje strukovnog obrazovanja u smislu razvoja profesionalnih i za posao potrebnih kompetencija učenika koje moraju zadovoljiti potrebe modernog, konkurentnog i fleksibilnog tržišta rada, spremnog na brze promjene te poduprijeti uspjeh pojedinaca na europskom tržištu rada.

U Kopru je trenutno na dvotjednoj praksi deset buzetskih srednjoškolaca učenika trećeg razreda, a smješteni su u motelu nedaleko koparske škole. Od početka svog školovanja pune tri školske godine odlazili su na praksu u Kopar, prve dvije godine na jednodnevnu, a ove godine na dvotjednu, čime su posebno zadovoljni. - Puno je bolje kada je praksa dvotjedna, kaže Tin Majcan. Njegovo zadovoljstvo što su dobili mogućnost iskušati se u radu na CNC strojevima kakvih u Buzetu nema, dijele i Denis Kaligari te Kristijan Šćulac. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter