Nastavlja se gradnja Ipsilona i tunela kroz Učku

Početak radova na Ipsilonu za šest mjeseci (Arhiva/A. TOŠIĆ)
Početak radova na Ipsilonu za šest mjeseci (Arhiva/A. TOŠIĆ)

- David Gabelica, direktor Bina-Istre, danas je u Zagrebu na pregovorima s bankama radi dobivanja kredita od 150 milijuna eura kojim će se financirati izgradnja druge trake prometnice Rogovići - Vranja kako bi se pretvorila u autocestu. Na pregovorima je i predstavnik Svjetske banke. Realizaciju posla s bankama očekujemo do jeseni, a početak radova za pola godine, iako smo prije 15 dana dobili sve potrebne dozvole, otkrio je Christian Santaleza, direktor Bina-Istre za upravljanje i održavanje, na sjednici Gospodarskog vijeća HGK-Županijske komore Pula održanoj u hotelu Maestral u Novigradu.

Njegovo izlaganje privuklo je pažnju stotinjak direktora istarskih firmi i predstavnika lokalne samouprave koji su došli na ovaj susret, jedan od središnjih gospodarskih događaja u Istri. Santaleza je uz to najavio da u prosincu očekuje dobivanje dozvola za bušenje druge cijevi tunela Učka, čija će gradnja također početi 2014. godine. Najavio je da će početkom srpnja otvoriti natječaj za zapošljavanje dviju osoba s invaliditetom. Predsjednica Županijske komore Pula Jasna Jaklin Majetić pozvala je ostale direktore da iskoriste poticaje za zapošljavanje, s obzirom na to da je Vlada provedbu tog programa prolongirala do kraja godine.

- Svaki zaposleni radnik znači brži izlazak iz krize, poručila im je Jaklin Majetić te najavila da će HGK pojačati svoje predstavništvo u Moskvi te otvoriti novo u SAD-u, a zatvoriti urede u gotovo svim zemljama bivše Jugoslavije. Istarski župan Valter Flego najavio je da će svoju prvu mjeru protiv krize predstaviti za 15 dana. Nije otkrio što će ona sve sadržavati već je samo spomenuo da će ponuditi "jamstveni fond i edukaciju".

Zlatne plakete najuspješnijim tvrtkama

Sjednica Gospodarskog vijeća prilika je i da Zlatnim plaketama nagrade najuspješnije tvrtke temeljem godišnjih rezultata poslovanja u 2012. godini. U kategoriji malog trgovačkog društva nagrađena je tvrtka Rudan iz Žminja. Među srednjima je odabrana Laguna Novigrad, a Benetton tekstil iz Labina među velikima.

Predstavljajući tvrtku Rudan na sjednici je rečeno kako je tvrtka donijela 400 milijuna kuna ušteda svojim klijentima pružanjem usluge uštede potrošnje energenata.

O Laguni Novigrad je rečeno da pored smještajnih kapaciteta u Novigradu od lani ima i hotel s četiri zvjezdice na Korčuli, te da bilježi znatne stope rasta, 132 posto u pogledu neto operativne dobiti, a 32 posto je rast prihoda.

Benetton tekstil može se pohvaliti impresivnim prihodima od čak 126,38 milijuna eura u 2012. i 500 zaposlenih. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter