Naša medižija - domaća rakija

Fešta od rakij u Humu (Arhiva/J. PREKALJ)
Fešta od rakij u Humu (Arhiva/J. PREKALJ)

Stotinjak litara popularne istarske žestice moći će se degustirati u nedjelju, 26. u Humu - najmanjem gradu na svijetu i postojbini biske - gdje će se uz slogan: Domaća rakija je naša medižija održati 14. izdanje tradicionalne smotre istarskih rakija.

- Očekujemo kao i prethodnih godina pedesetak proizvođača sa stotinjak uzoraka rakija. Cilj je popularizacija domaćih rakija i očuvanje tradicijske proizvodnje, izjavila je direktorica Turističke zajednice Buzet Nada Prodan Mraković. Smotra istarskih rakija kontinuirano se održava već četrnaest godina u organizaciji Udruge Hum i TZ Buzeta, pod pokroviteljstvom Grada Buzeta.

Proizvođači svoje uzorke rakija mogu predati od 12 do 14 sati na ocjenjivanje u Polači u Humu i to u nekoliko kategorija: biska, domaća obična, rakija s rudom, medenica, šljivovica-krekovica, brinjevača-smrička, rakije s travama, voćem ili šumskim plodinama te voće u rakiji. Dodijelit će se zlatne, srebrne i brončane povelje za svaku vrstu nagrađenih rakija, Velika platinasta povelja za sveukupno najbolju domaću rakiju te Posebna diploma za najbolju ambalažu.

Rakije će se degustirati od 14 sati kupnjom čašice za degustaciju. Osim degustacije domaćih žestica proizvedenih na tradicionalan način, baš kao što se to u Istri radi od davnina, organizator najavljuje tijekom cijelog dan bogatu gastronomsku ponudu istarskih jela; maneštru, bakalar, pečene kestene... Proglašenje najboljih rakija predviđeno je u 17 sati, a feštu od rakij svojim će nastupom začiniti Duo Franko & David i Muška klapa Boškarin iz Huma. Nakon proglašenja pobjedničkih rakija, koncert će održati The Blondes, acoustic duo s riječkog područja.

- Uz popularizaciju domaćih rakija i Huma - grada biske - cilj nam je i produžiti turističku sezonu u unutrašnjoj Istri. To je jedna od zadnjih fešti na otvorenom prije zime, izjavio je predsjednik Udruge Hum Aleksandar Merlak. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter