Nar, vjetar u leđa poljoprivredi i turizmu

Dobitnici općinskih priznanja (M. RIMANIĆ)
Dobitnici općinskih priznanja (M. RIMANIĆ)

"Ovu godinu obilježili su mali projekti kojima se nastojalo zadovoljiti trenutne potrebe većeg broja naših građana", naglasio je na svečanoj sjednici vijeća Općine Vižinada održanoj u povodi Dana općine općinski načelnik Marko Ferenac. U nazočnosti vijećnika i mnogih uzvanika među kojima je bila i zamjenica župna Giuseppina Rajko Vižinada je proslavila blagdan Sv. Jeronima koji se slavi i kao Dan općine. Razdoblje od lanjskog Dana općine bilo je teško, recesijsko, rekao je Ferenac, tijekom koje se, dodao je, više štedjelo nego trošilo zbog čega su do izražaja došle male stvari. Stabiliziran je proračun smanjene su naknade vijećnicima, a smanjeni su i troškovi općinske uprave. Na žalost, nastavio je Ferenac, moralo se podići komunalije, ali uveden je pravedniji obračuna komunalnog doprinosa poglavito za mlade obitelji koje žele ostati u rodnom kraju. Njima je omogućen upola niži obračun komunalnog doprinosa. Iako su velike investicije izostale, radilo se na pripremama velikih projekata.

Očekuje se gradnja kanalizacije

Jedan od njih je gradnja kanalizacijskog sustava naselja Vižinade, vrijednog 7,5 milijuna kuna, za koji su odobrena sredstva IPARD programa EU, a uskoro se očekuje i početak radova. Vižinada je uspjela iz EU fondova privući sredstva za projekt "Rast Istre" kojim se nastoji revitalizirati stare voćne sorte karakteristične za ovaj dio Istre. Stoga će uskoro u okolici Vižinade niknuti prvi eksperimentalni nasadi nara (pomigranaja). Ovaj je projekt vrijedan 217 tisuće eura, a njime se nastoji poljoprivrednicima dati dodatan vjetar u leđa, a iznajmljivačima i ugostiteljima novi turistički sadržaj. Uskoro će se dovršiti radovi na izgradnji javne rasvjete u Zabregima, a u dogledno vrijeme očekuje se i asfaltiranje ceste prema naselju. Zahvaljujući Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova odobreno je 122 tisuće kuna, bespovratnih sredstva, za izgradnju 12 solarnih rasvjetnih tijela. Ovime će se postići značajnija ušteda energije, a uz pomoć Fonda za energetsku učinkovitost postojaća neučinkovita javna rasvjeta zamijenit će se novom LED tehnologijom.

Dobivena je lokacijska dozvola za rotor na križanju glavnih prometnica u Vižinadi, za rekonstrukciju kuće Maraston, za koju su odobrena sredstva Regije Veneto očekuje se građevinska dozvola, a veliki projekt ostvaren ove godine je obnova sjedišta Zajednice Talijana u Vižinadi. U narednom razdoblju pripremit će se dokumentacija za gradnju dječjeg vrtića po uzoru na slovenske niskoenergetske vrtiće, za koje se mogu dobiti sredstva EU, rekao je Ferenac. Dodajući kako je već započela priprema dokumentacije za asfaltiranje svih nerazvrstanih cesta koje vode do naseljenih mjesta i frekventnijih smjerova. 

Poželjna turistička destinacija

Uz ostalo Općina skrbi i o drugim potrebama stanovništva, tako je u osnovnoj  školi uveden produženi boravak, sufinancira se boravak djece u vrtiću, sufinancirana je nabava udžbenika, uveden je besplatni wi-fi za sve posjetitelje Vižinade. Uređena je trasa Parenzana, a obogaćena je i novim sadržajima. Ovih se dana očekuje puštanje u rad nove trafostanice u Nardučima, a osigurana su i sredstva za dovršetak lovačkog doma. U tijeku su pripreme za izmjene prostornog plana kako bi se povećala ekonomska iskoristivost lokalnih resursa, dodao je Ferenac. Zaključujući kako je i zahvaljujući raznim manifestacijama Vižinada se sve više profilirala kao poželjna turistička destinacija.

Prije govora načelnika Ferenca predsjednik vijeća Đoni Šimonović u svom je obraćanju naglasio kako je razvoj ovog kraja usmjeren na razvoj turizma i poljoprivrede. Podsjetio je kako se stalno bilježi rast broja noćenja, sve se intenzivnije razvija i poljoprivredna proizvodnja, pa maslinari i vinari stvaraju brend ovog kraja. Pozvao je medije da učestalije prate događanja u ovom kraju, kako bi građani bili informirani o svemu što se događa u Vižinadi. Zamjenica župna Giuseppina Rajko čestitala je žiteljima Vižinade Dan općine, a ljudima koji vode općinu na postignutim rezultatima.

Nagrade i priznanja

U povodu Dana općine Vižinada dodijeljena su općinska priznanja. Zahvalnice su dobili Dalibor Radešić, dugogodišnji igrač, trener pionira, član izvršnog odbora i tajnik NK Vižinada za doprinosi napretku rada kluba. Maurizio Tremul, predsjednik Izvršnog odbora Talijanske Unije u Rijeci, koji od samog osnivanja daje potporu, podržava i omogućava rad svih sekcija pri  Zajednici Talijana u Vižinadi, za veliki doprinos i uložene napore prilikom rekonstrukcije sjedišta zajednice. Plakete Općine Vižinada dobila je Nedi Šainčić Pilato za izniman doprinos zajednici, a posebno dovršetku rekonstrukcije zgrade Zajednice Talijana, Ona je zaslužna i za uspjehe mladih pjevača, članova Limene glazbe i drugih sekcija. Volonter je u Tutističkoj zajednici općine Vižinada i ističe se ne štedeći vrijeme i trud, pružajući sve od sebe u  manifestacijama Slatka Istra i Parenzana  te svojim radom obogaćuje društveni život u Vižinadi a kao vijećnica pridonosi ukupnom razvoju općine.

Općinski načelnik svoja je priznanja dodijelio učiteljici hrvatskog jezika Marici Ledić za rezultate njenih učenika na raznim natjecanjima čime pozitivno pridonosi promoviranju Općine Vižinada. Kristianu Ritoši za postignute rezultate kao najmleđem članu Boćarskog kluba Vižinada. Zvonimiru Blaževiću za doprinos Biciklističkom maratonu Parenzana i Leu Ferecu, zaposleniku Jedinstvenog upravnog odjela Općine Vižinada, koji svojim dvadesetogodišnjim radom nesebično pomaže građanima.

U zabavnom programu Dana općine Vižinada sudjelovao je zbor učenika Osnovne škole Jože Šurana iz Višnjana, Cristina Lubiana i Limena glazba Vižinada. U crkvi Sv. Ivana otvorna je izložba Ars sacra, a posjetitelji su nakon svečane sjednice Vijeća mogli uživati u pripravcima od nara koji su predstavljeni u sklopu projekta "Rast Istre". Misu u čast Sv. Jeronima, zaštitnika Vižinade u župnoj crkvi predvodio je mladomisnik Mladen Pranjić. (Zapisao i snimio: Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter